3dots.ro

Românii, sfătuiţi de autorităţi să nu semneze noi contracte pentru gaze

Românii, sfătuiţi de autorităţi să nu semneze noi contracte pentru gaze

Autoritățile recomandă să nu vă grăbiţi să semnaţi noi contracte cu furnizorii de gaze, pentru că piaţa se liberalizează abia de la 1 iulie.

De la 1 iulie, tarifele pentru gaze naturale vor fi liberalizate, cu alte cuvinte statul nu le va mai fixa la un anumit nivel sau prin anumite formule. Autoritatea de Reglementare din domeniu va publica noile condiţii pentru trecerea la piaţa liberă săptămâna viitoare.

Sunt peste 3,5 milioane de locuințe cu abonament la gaze naturale, iar de la Ordonanța 114 din 2018 prețurile au fost fixate la un anumit nivel pe piața reglementată.

Românii sunt asaltaţi în ultimele luni de campanii masive de recrutare ale furnizorilor de energie, prin care aceştia promit păstrarea preţului actual pentru următorul an. Prețurile de acum de pe piață sunt cu peste 40% mai mici decât cele oferite în contracte.

Sfatul autorităților este să mai așteptați și să nu treceți încă la piața liberă. Mai așteptați până la 1 iulie. Acum, pe piața liberă, megawatt-ul de gaz a ajuns la 40 de lei din cauza crizei, deși, pentru producători, prețul e fixat la maximum 68 de lei la vânzare.

ANRE, Autoritatea de Reglementare în Domeniul energiei, urmează să publice un ordin cu noile condiții în care se va face această trecere

Virgil Popescu, ministrul Economiei a declarat recent că pe baza acestui mecanism prețurile gazelor vor scădea.

”Vom avea un mecanism, în așa fel încât pe piața liberă prețul la gaze naturale să fie mai mic față de tariful pe care fiecare cetățean îl plătea înainte de această liberalizare”, a spus ministrul Economiei

Dacă faceți pasul spre piața liberă, pentru o alegere cât mai bună, specialiștii vă recomandă să descărcați-vă pe telefon, fie cu Android, fie cu iOS, aplicația ANRE.

În cadrul aplicației mergeți la comparătorul de prețuri și introduceți datele din factura dumneavoastră. Va apărea o listă a celor mai bune oferte și mergeți apoi să negociați cu furnizorii respectivi.

Fiți atenți la perioada aleasă, puteți semna pe o jumătate de an, un an sau doi, dar nu sunt recomandate perioadele lungi.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs