3dots.ro

Preţul intrării în Schengen? Gazele extrase din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania

Preţul intrării în Schengen? Gazele extrase din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Din articol:

OMV Austria a încheiat un acord pentru a furniza gaze naturale companiei germane Uniper din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiare cu situaţia, în contextul în care Europa caută noi modalităţi de a-şi consolida securitatea energetică după ce a întrerupt legăturile cu Rusia, informează Reuters.

Conform unor surse de înalt nivel din cadrul responsabililor relaţiilor romano-austriece, intrarea în Schengen a României a fost condiţionată de semnarea acestui contract de furnizare a gazului din Marea Neagra catre Austria şi Germania.

Acordul pe cinci ani pentru 15 terawaţi-oră de gaz natural din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce Rusia a oprit luna trecută livrările de gaz prin Ucraina, pe fondul reducerii generale a achiziţiilor de energie ale Uniunii Europene din Rusia din cauza invaziei Ucrainei.

Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 şi ar fi primul acord care susţine mult-aşteptatul proiect de adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit în secţiunea românească a Mării Negre.

Unul dintre cele mai semnificative zăcăminte de gaze naturale din UE

Este estimat că Neptun Deep, care este aşteptat să înceapă producţia în 2027, ar putea extrage aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze, ceea ce îl face unul dintre cele mai semnificative zăcăminte de gaze naturale din UE.

Odată ce va intra în producţie, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE şi, pentru prima dată, un exportator net de gaze.

OMV Petrom (ROSNP.BX), deţinută în majoritate de OMV în care statul român are o participaţie de 20,7%, a anunţat pentru prima dată în 2012 că a descoperit 42-84 bcm de gaze în Marea Neagră.

Uniper (UN0k.DE) a refuzat să comenteze. OMV şi OMV Petrom nu au răspuns la cererile de comentarii.

OMV Petrom şi producătorul de stat Romgaz (SNG.BX), care deţin proiectul Neptun Deep în proporţie de 50:50, au aprobat proiectul în 2023.

Producţia de gaze naturale a României se va dubla

Producţia la capacitate maximă va fi de aproximativ 8 bcm anual, timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producţia de gaze a României.

Producătorii plănuiesc să vândă gazele separat, dar, conform unei legi româneşti, guvernul va avea drept de preempţiune asupra gazului din proiect.

Producătorii de gaze au declarat că există un potenţial imens pentru descoperiri suplimentare în Marea Neagră a României, unde ţara are rezerve estimate la 200 bcm, promiţând să diversifice aprovizionarea în regiune.

Ministerul Energiei: ”Această resursă va fi utilizată responsabil pentru beneficiul României și al cetățenilor noștri”

Într-un comunicat de presă, ministerul Energiei a comentat informația publicată de Reuters, menționând că exportul către Germania face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană.

„Ne asigurăm că această resursă va fi utilizată responsabil pentru beneficiul României și al cetățenilor noștri. Fiecare partener în proiect, atât Romgaz, cât și OMV Petrom, este responsabil pentru propriile decizii de comercializare a gazului exploatat în viitor, în condițiile legii și cu protejarea securității energetice a României.

Exportul face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană. A ajuta Europa să scape de influența rusească asupra resurselor energetice este un obiectiv care ne interesează, în spiritul solidarității europene și a pieței unice. Acest pas reconfirmă poziția României de pilon regional al securității energetice a Uniunii Europene”, se arată în comunicatul ministerului.

De asemenea, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, s-a pronunțat pe această temă, evidențiind că doar o cantitate infimă din gazele extrase din Marea Neagră vor fi tranzacționate de OMV Petrom către compania germană.

”Reuters a publicat o informație, că s-a ajuns la un acord între OMV Petrom și o companie din Germania, reputabilă, mare. Ce înseamnă asta? O cantitate infimă, undeva 1% din tot ce este în perimetrul Neptun Deep, se tranzacționează între OMV Petrom, care deține 50% din proiect și această companie”, a explicat Sebastian Burduja.

Ministrul a subliniat faptul că exporturile de gaze alimentează financiar la bugetul de stat.

„Proiectul Neptun Deep înseamnă o investiție de 4 miliarde de euro, 50% Romgaz, 50% OMV Petrom, înseamnă venituri la bugetul de stat de minim 20 de miliarde de euro, înseamnă 2 miliarde de euro pe an. Ca orice investiție mare, atunci când vrei să îți finanțezi investiția, cauți și cumpărători pentru ce vrei să produci acolo. O parte trebuie exportat, dar și exporturile înseamnă niște venituri la bugetul de stat, niște bani în buzunarele românilor”, a adăugat Burduja.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs