”Cu permisul te legitimezi la mă-ta, proasto!” –  decizia instanței în cazul elevei umilite la Bacalaureat pentru că și-a pierdut buletinul

”Cu permisul te legitimezi la mă-ta, proasto!” -  decizia instanței în cazul elevei umilite la BAC pentru că și-a pierdut buletinul

Un profesor universitar a fost condamnat definitiv la patru luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă pentru că, din postura de președinte al unei comisii de examinare de la Bacalaureat, a jignit o elevă care s-a dus la examen fără buletin, legitimându-se cu permisul de conducere auto.

Incidentul s-a petrecut în 2017 la Colegiul Tehnic din Rădăuți. O elevă a fost nevoită să se legitimeze la susținerea examenulului de Matematică din cadrul Bacalaureatului cu permisul auto, pentru că își pierduse cartea de identitate cu câteva zile înainte.

Fata spune că a prezentat și explicat situația în care se afla unui  cu un membru al comisiei de supraveghere, și că i s-a comunicat că se poate legitima cu permisul de conducere urmând să prezinte ulterior o copie a cărții de identitate.

În momentul în care a aflat de situația elevei, președintele Comisiei de Examinare, profesorul universitar Cornel Velescu, din Timișoara, s-a dus val-vârtej în sala de examen, încercând să o scoată pe elevă cu forța din examen.

”Du-te la mă-ta după buletin, nesimţito”; „Cu permisul de conducere te legitimezi acasă la mă-ta, proasto!”; ”Du-te în …. mă-tii, nesimţito”, sunt cuvintele pe care președintele Comisiei de Examinare i le-a adresat elevei.

După ce a fost convinsă să iasă din sala de examen, una din profesoarele supraveghetoare a adus de la dosar o copie după cartea de identitate, dar momentul de furie al președintelui comisiei a continuat, adresându-i alte cuvinte jignitoare.

În cele din urmă, profesoarele supraveghetoare care erau de față l-au convins să o lase să susțină proba, iar după susținerea probei i s-a cerut de către membrii comisiei să dea o declarație cu privire la cele întâmplate.

După formularea unei plângeri penale, eleva l-a dat în judecată pe profesorul universitar, cerându-i daune morale de 22.500 de lei. Instanța a dispus plata unor daune morale de 5.000 de lei.

În fața instanței, profesorul universitar a declarat că modul în care s-a comportat și toate discuțiile avute la data examenului au fost, din punctul său de vedere, într-un cadru normal și în totală legalitate raportate la Procedura de desfășurare a examenului de Bacalaureat.

Președintele Comisiei de Examinare a mai declarat că nu i-a adresat injurii sau cuvinte jignitoare elevei, ci doar a vorbit pe un ton mai ridicat, mai autoritar. Profesorul a mai spus că în cazul în care va fi găsit vinovat, nu este de acord cu prestarea unei munci în folosul comunității.

În urma procesului penal, judecat în primă instanță la Judecătoria Rădăuți, președintele Comisiei de Examinare a fost găsit vinovat, fiind condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Judecătorul a arătat că din procesul-verbal de vizionare a înregistrărilor video şi a vizionării imaginilor aflate la dosarul cauzei, rezultă că aspectele declarate de persoana vătămată şi martorii audiaţi se confirmă, din imagini observându-se atitudinea agresivă, nervoasă, agitată a inculpatului”. Camerele ar fi trebuit să înregistreze și audio, dar s-a constatat că ”înregistrarea audio este practic inexistentă”.

Sentința a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Suceava. În timpul procesului din apel, eleva a depus la dosar o declarație în care arată că își retrage apelul, președintele Comisiei de Examinare rămânând astfel cu pedeapsa aplicată de Judecătoria Rădăuți: patru luni închisoare cu suspendare.