3dots.ro

O profesoară spune că se simte umilită de cadourile de Crăciun primite de la părinții elevilor săi: ”Parcă am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul…”

O profesoară spune că se simte umilită de cadourile de Crăciun primite de la părinții elevilor săi: ”Parcă am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul…”
Din articol:

O profesoară din Cluj  a ținut să le transmită un mesaj clar părinților care caută cadouri de Crăciun pentru dascăli, un obicei care a devenit nelipsit în școlile românești, fapt consacrat și de existența secțiunilor speciale pe cele mai multe dintre magazinele online – ”cadouri pentru profesori” –  cu seturi cadou care conțin agende, stilouri, vinuri, diferite obiecte artizanale, tablouri etc.

Majoritatea părinților încearcă să stimuleze un anumit comportament față de elevi, dar puțini se gândesc la ce simt profesorii când primesc aceste cadouri.

O profesoară din Cluj a simțit că e cazul să-și exprime public punctul de vedere despre cadourile de Crăciun, într-o postare făcută pe un grup de Facebook dedicat mamelor.

”Dragi mămici

Vă urmăresc cu interes deoarece toată viața mea am dedicat-o copiilor. Am văzut o postare unde o mămică cerea grupului sugestii pentru un cadou pentru doamna învățătoare.

Am citit și comentariile. Vreau să vă spun că cadrele didactice își aleg această meserie pentru că le place, nicidecum pentru cadouri. Eu nu cred că un cadru didactic a cerut cuiva un cadou. În primul rând, Codul bunelor maniere spune clar cui se fac cadourile și în ce constau aceste cadouri.

Este umilitor pentru un dascăl să i se dea un cadou, parcă am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul”, scrie profesoara.

Profesoara susține că pentru ea, ca dascăl, cel mai frumos cadou este să vadă că a reușit să facă dintr-un elev un om realizat și să vadă că după zeci de ani nu a fost uitată și foștii elevi se bucură să-i prezinte familia, copilașii. ”Ăsta e cel mai frumos cadou și cel mai valoros”, subliniază clujeanca.

”V-ați întrebat vreodată cum ne simțim noi, ca dascăli, să apară părinții cu oale, cratițe, blide, prăjitoare de pâine, cafele, bomboane și…..altele. Nu, mulțumim, noi știm ce cafea bem, noi știm ce parfum folosim, noi știm ce mâncăm etc”, completează cadrul didactic.

Ea a precizat că a refuzat și mărțișoare, flori și invitații la banchet deoarece a auzit comentarii de genul: ”iar să-i luăm flori” sau ”ce, să mănânce pe banii noștri?”.

”În primii mei ani de învățământ am primit cadou, în particular, două obiecte: un album de artă și o vază de rubin, de la doi elevi excepționali. Când le priveam îmi aminteam de ei. Din păcate, vaza s-a spart singură la mulți ani după moartea elevei într-un accident cumplit. Atât!”, rememorează dascălul.

”Să aveți sărbători fericite alături de familiile voastre și să nu uitați că dascălii nu așteaptă cadouri!” a încheiat profesoara.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs