Raed Arafat: Măsurile de prevenire ne cumpără timp până la apariția unui vaccin și până la noi modalități de combatere efectivă a bolii

11 Mar 2020 | scris de Anita Raicu

În cadrul declarației de presă pe care a susținut-o alături de secretarul de stat în ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, pe tema noilor măsuri luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat a detaliat modul în care percep autoritățile române evoluția acestei situații.

Raed Arafat: Măsurile de prevenire ne cumpără timp până la apariția unui vaccin și până la noi modalități de combatere efectivă a bolii

Raed Arafat a explicat faptul că oamenii de știință au câteva scenarii privind evoluția epidemiei de coronavirus, mergând chiar până la pandemie, dar că marea majoritate a celor infectați vor avea forme ușoare de manifestare a bolii.

Arafat a declarat că prevenirea răspândirii coronavirusului este singura metodă pe care o au autoritățile la îndemână în acest moment, și că prin respectarea regulilor impuse se câștigă timp pentru descoperirea unui vaccin și pentru ca sistemele sanitare să nu fie supuse unei presiuni mari, care să le îngreuneze activitatea.

”Proiecțiile procentuale de îmbolnăvire a populației sunt făcute comparativ pe baza informațiilor pe care le avem în legătură cu pandemiile care au avut loc în lume în ultima sută de ani, începând cu gripa spaniolă și până în ziua de astăzi.

În toată această perioadă au apărut diferite epidemii, pandemii, și care au avut o durată diferită, precum și diferite grade de mortalitate. Noi acum vorbim de 2-3%, care depinde și de țară, dar ți de zona în care s-a manifestat, dar care este foarte similară cu scenariul din 1918 al gripei spaniole.

Au existat maladii mult mai grave, cauzate tot de coronavirus, cu mortalitate de până la 35%, cum a fost cazul MERS, în Orientul Mijlociu, care are mortalitate mai ridicată, dar răspândire mai restrânsă.

În prezent, scenariile sunt variabile, oamenii de știință lansând mai multe idei.

Una dintre ele se referă la faptul că mergem pe un scenariu în care pe parcursul perioadei ce urmează să avem un procent mare din populația lumii infectată. Numai că, în comparație cu ce s-a întâmplat în 1918, în prezent avem capabilitatea diferite de reacție. De exemplu, dacă în următorul an vom descoperi un vaccin, pentru că se vorbește despre așa ceva, este posibil să combatem situația infinit mai ușor decât atunci.

Majoritatea persoanelor infectate sunt cu probleme minore. Într-un final, dacă răspândirea va fi majoră, în toată lumea, marea majoritate a celor care vor fi infectați vor avea simptome minore sau nici măcar nu vor simți că au avut boala.

Un număr mic dintre persoanele infectate, între 20% și 30% vor ajunge să aibă nevoie de internare sau o consultare mai atentă din partea medicului și o urmărire a evoluției stării de sănătate. 

Cel mai important este procentul de 8-10% din cei infectați vor avea nevoie de terapie intensivă, și asta e cea mai grea parte. Probabil că una din urmările acestei epidemii va fi o mai bună organizare a unităților de terapie intensivă.

În acest moment, nimeni nu poate certifica scenariul care va urma.

Mai este un scenariu care preconizează că vom avea un vârf de îmbolnăviri în timpul Paștelui, după care va începe să descrească, urmând să revină în noiembrie, urmând comportamentul gripei sezoniere

Nu știm dacă așa va fi, în acest moment sunt diferite scenarii, nimeni nu trebuie să se sperie, este normal, oamenii de știință au ipoteze de lucru, care se discută, dar care încă nu sunt probate, urmează să descoperim.

În schimb, măsurile de prevenire pe care le luăm reprezintă singura metodă prin care se întârzie răspândirea coronavirusului și care ne cumpără timp până la apariția unui vaccin și până vor deveni mai clare modalitățile de combatere efectivă a acestei boli. Asta e cel mai important lucru acum, prevenirea și limitarea răspândirii fără să existe un scenariu apocaliptic în care să zicem că am avea un sfârșit al lumii și nu mai avem ce face, Nu!

Statele pot fi totuși depășite de numărul foarte mare de cazuri ușoare și cu cel în care este nevoie de terapie intensivă. E posibil ca la un moment dat să existe o presiune mare asupra sistemelor sanitare. Este un lucru normal. Și în acest caz, pregătirile, planurile de intervenție, sunt luate pentru a minimaliza acest impact cât mai mult. Nimeni nu poate fi pregătit 100% pentru astfel de situații, nicio țară”, a declarat Raed Arafat. 


CLICK - Follow us on Google News