Reacția unui român după ce a primit nota de plată la restaurant: „O suma de bani băgată aiurea pe gât clientului…”

Costul din ce în ce mai ridicat al vieții îi face pe români să fie mai atenți la toate detaliile ce pot atenta la buzunarul lor și să le semnaleze cheltuielile pe care nu le consideră a fi motivate de serviciile primite.

Este și cazul relatat de un client al unui restaurant, care se declară revoltat de faptul că bacșișul i-a fost introdus în mod automat pe nota de plată, fiind clasificat drept ”servire masă”.

„Am fost azi la un restaurant, am cerut nota și am plătit. Când m-am uitat mai cu atenție pe factură, am văzut, pe lângă ce am mâncat eu, că era facturat și „servire masă”. Era o suma infimă, dar îl întreb pe ospătar ce era și mi-a zis că e 10% din comandă. Bacșiș practic. Cu JAPCA.

Acuma aș dori să știu ce se poate face, pe viitor. Să îi zic că nu plătesc și să mi-l aducă pe managerul de restaurant să mă țigănesc la sânge cu el? Să ameninț cu poliția și să iasă panaramă? Ce alte căi de atac JURIDICE ar mai fi?”, este mesajul pe care l-a postat pe grupul de Facebook  ”Atenție! Țeapă. Țepe și țepari”.

Reacțiile comentatorilor

Ca în mai toate problemele dezbătute în mediul online, părerile comentatorilor au fost împărțite, unii spun că au trecut la rândul lor prin situații similare și ce este deja o practică, alții că n-ar trebui să mai meargă la restaurant dacă i  se pare atât de nefiresc gestul de a lăsa bacșiș chelnerilor.

„Conform legii, localul are obligația de a înmâna clientului o notă de plată, înainte de a emite bonul fiscal, iar pe notă trebuie să existe rubrici unde vei putea specifică nivelul bacșișului oferit (între 0% și 15% din valoarea consumației).

Dacă nu vrei să lași un procent, poți alege să oferi ospătarului o anumită sumă – caz pentru care există, de asemenea, o rubrică unde poți trece suma oferită drept bacșiș. În plus, bacșișul poate fi plătit cu cardul, sau în numerar – după cum dorești. Dar va fi evidențiat pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de plată.”

“Știți care e problema mai mare a unora? Când vă duceți să va faceți unghiile, să vă coafați, tundeți, etc toți lăsați bacșiș și sunt sigur de asta. Când mergeți la medic toți lăsați câte ceva.

Și pe urmă faceți figuri când la un restaurant va dă un bon pre-fiscal pe care nici măcar nu șțiți să îl citiți,și acuzați total aiurea.

Eu zic că înainte ar trebui să va mai informați de cum merg lucrurile și legile de cacao care sunt…și pentru ăștia care spun că ospătarii iau salariu bun – nu, nu e așa.pentru cât lucrează și servesc, stau numai în picioare și trebuie să suporte și ifosele unora că voi care fac figuri salariul e foarte mic.”

“Din păcate e o practică contagioasă deja, se practică în mai multe locații.Singură formă de protest e să nu mai frecventezi locația respectivă.”

“Este o suma de bani băgată aiurea pe gât clientului. Un fel de bacșiș obligatoriu care nu este legal. Clientul lasă bacșiș în funcție de servire, timpul de așteptare, gustul mâncării etc și este la latitudinea lui dacă lasă acest bacșiș sau nu.”

“Zgârcitule! Ești unul din ăla care nu lasă bacșiș nici la frizer. Stai frate acasă și mănâncă. Serviciile se plătesc. Bănuiesc că ai pretenția să fi servit că la carte. Știi câte drumuri face un ospătar pe zi??? Știi câte ore stă în picioare??? Și pentru ce??? Să servească pe unul ca ține care are fița de a mânca în oraș. Ia-ți frate o ceapă verde și o brânză și nu te mai fandosi, dacă nu-ți dă buzunarul să lași acolo o șpăguță.”

“Păi depinde, dacă vrei să mai mănânci acolo sau nu… Dacă da… trebuie plătit și asta e. Dacă nu și vrei scandal: refuz de plata, poliție, plângere la anaf și review pe google cu poze relevante (nu le pot șterge, rămâne stigmat). Basic”

“Eu nu aș fi plătit cei 10%. Că le las eu din bună plăcere da (poate și mai mult de 10%), dar nu cu japca (deja e nesimțire, ei au salarii la fel că și în alte domenii).“

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories