3dots.ro

O refugiată ucraineană, acum în Elveția, despre ”experiența teribilă” din România: ”Patronul hotelului mă chema la chefurile lui, nu m-am dus și mi-era teamă că mă va da afară”

O refugiată ucraineană, acum în Elveția, despre ”experiența teribilă” din România: ”Patronul hotelului mă chema la chefurile lui, nu m-am dus și mi-era teamă că mă va da afară”

Din articol:

Iulia Tkacenko, 38 de ani, șefa unei agenții de manechine din Dnipro, a descris perioada pe care a petrecut-o ca refugiată în România, alături de fiul său de patru ani și de mama sa, în vârstă de 55, drept una ”teribilă”, relatează cotidianul elvețian Blick.

Tkacenko a declarat jurnaliștilor elvețieni că a fost găzduită ”într-o zonă rurală a României”, într-un hotel amplasat într-o pădure și că proprietarul organiza ”în mod regulat chefuri cu băutură cu prietenii săi” și ”ne-a îndemnat și pe noi să participăm”.

”Nu am acceptat invitația, nu am fost niciodată și mi-a fost teamă că ne va da afară din cauza asta”, spune ucraineanca.

Ucraineancă a mai povestit că momentul care a determinat-o să caute refugiu în altă țară a fost acela în care după ce fiul ei s-a îmbolnăvit de  pneumonie, iar ”medicii din România mi-au tratat rău copilul, l-au imobilizat în timp ce el urla și se zvârcolea”.

Refugiata  nu le-a precizat jurnaliștilor elvețieni unde anume a fost găzduită în România și nici în ce spital a fost tratat copilul său.

Îngrijorată de starea de sănătate a fiului său, spune că și-a sunat rudele întrebându-le ce țară europeană oferă îngrijiri medicale bune. Așa a ajuns în Elveția, la Uster, în cantonul Zürich.

A fost la doctor cu fiul ei, iar ”medicul ne-a tratat cu bunătate și respect”, spune ea, ștergându-și lacrimile, ”Kiril a primit tratamenul medical adecvat”și  acum este sănătos. După vacanță, va începe grădinița aici. Aici mă pot simți în siguranță”, spune refugiata ucraineancă.

În Ucraina, Iulia Tkacenko coordona direcția de modelling a unei agenții, din Dnipro, pentru care organiza prezentări de modă și ședințe foto. În prezent, ea urmează cursuri de limbă germană la Uster. ”Sunt gata să încep din nou de la zero, aici, în Elveția”, a conchis Iulia.

Cotidianul elvețian mai precizează că, la fel ca Iulia Tkacenko, și alte femei ucrainene continuă să caute protecție în Elveția.

”Vin aici pentru că regiunea lor tocmai a fost puternic atacată. Alții se tem că trebuie să supraviețuiască încă o iarnă fără încălzire“, declară Julia Peters, fondatoarea asociației ”Good Friends for Ukraine”.

Ea remarcă și faptul că există și multe femei din Ucraina s-au întors acasă, deși războiul nu s-a terminat.

”Se simt mai confortabil în mediul lor familiar. Văd perspective mai bune în Ucraina”. Dacă nu vorbești germană sau engleză, în Elveția ai șanse doar să obții un loc de muncă prost plătit”, spune  Julia Peters.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs