3dots.ro

„O înșelăciune în masă!” Locatarii care și-au montat repartitoare au ajuns să plătească aproape dublu față de cei necontorizați

„O înșelăciune în masă!” Locatarii care și-au montat repartitoare au ajuns să plătească aproape dublu față de cei necontorizați

O lege este reînnoită la fiecare sfârșit de an prevede că fiind obligatorie instalarea de repartitoare la caloriferele racordate la sistemul de încălzire centralizat. Ultima modificare făcută în parlament, la sfârșitul anului trecut, prevede ca dată limită 31 decembrie 2024.

Dar, ce ne facem că mai mult de jumătate dintre cei care și-au instalat deja aceste dispozitive de contorizare a căldurii au constatat că au plătit mai mult decât cei fără repartitoare.

Informația a fost furnizată de Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, FAPR.

Repartitoarele, o înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin

„Circa 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără repartitoare, ceea ce este absurd din toate punctele de vedere. Paradoxul constă în faptul că acești proprietari nu știu că sunt înșelați lună de lună, ei plătind, aproape dublu cu ochii închiși ceea ce, practic, nu au consumat.

La nivelul României este vorba despre circa 500.000 oameni înșelați lunar. O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin”, a scris Opaina pe contul său de Facebook.

Președintele FAPR a atașat un tabel care detaliază cheltuielile într-un astfel de caz concret.

De ce unii consumatori plătesc aproape dublu față de alții

Într-o declarație pentru presa națională, Opaina, fost director RADET, a explicat cum funcționează acest sistem.

„Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți, prin țevile care trec prin apartamente sau cu gazele de la aragaz din instalația comună. Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele, ci în factura tuturor celorlalți vecini. În acest fel, unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți”, a detaliat el.

Opaina mai afirmă că majoritatea repartitoarelor din piață deși sunt de foarte proastă calitate, sunt foarte scumpe, la nivelul a aproximativ 750 de lei pentru un apartament cu patru camere.

Radu Opaina: „Să vedeți discuții când o să vină întreținerea pe ianuarie și februarie!”

Președintele FAPR a estimat că o contorizare individuală ar avea sens dacă legea ar specifica o temperatură minimă în casele consumatorilor. În plus, ar trebui să nu existe posibilitatea de a închide circuitul agentului termic prin calorifere.

„Abia a venit frigul, dar să vedeți discuții când vor veni facturile pentru ianuarie și februarie”, a conchis Radu Opaina.

Recomandare: Sesizări la ANRE

Într-o postare ulterioară, el i-a sfătuit pe consumatorii păgubiți prin repartitoare să se adreseze ANRE.

„Ar fi extraordinar dacă cei care au suferit și încă suferă din cauza repartitoarelor ar trimite o sesizare/reclamație la [email protected]. Simplu și foarte eficient! A.N.R.E. este principala instituție de stat răspunzătoare de ceea ce se întâmplă acolo unde sunt montate repartitoare. Putem schimba situația în bine dacă funcționarii publici vor fi obligați în forță să își facă treaba!”, scrie președintele FAPR.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs