Irina Margareta Nistor, după retragerea filmului «Pe aripile vântului»: Este inimaginabil în 2020 că se poate întâmpla așa ceva!

10 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Într-o decizie extrem de controversată, HBO Max a decis retragerea din grilă a filmului «Pe aripile vântului». în contextul protestelor sociale declanșate în SUA de cazul George Floyd.

Irina Margareta Nistor, după retragerea filmului «Pe aripile vântului»: Este inimaginabil în 2020 că se poate întâmpla așa ceva!

Și nu este un caz singular, alte producții au fost retrase din motive similare de pe Netflix sau BBC. E vorba de serialul de comedie ”Mica Britanie”, care include scene în care actorii înfățișează personaje din medii etnice diferite.

Criticul de film Irina Margareta Nistor, cea care înainte de căderea comunismului deschidea ochii românilor către producțiile considerate de regim neconforme cu etica socialistă, consideră că decizia platformei HBO Max reprezintă o formă de cenzură.

”Este inimaginabil în 2020 că se poate întâmpla așa ceva (...). A fost o lungă discuție de-a lungul timpului, încă din 1915, cu ”Nașterea unei națiuni”, a lui Griffith, unde e povestea cu KKK.

Îmi aduc aminte că era chiar un articol, care spunea: da, trist, dar este unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Adică nu poți deodată să negi toate filmele care au și asemenea personaje și să le interzici. Mi se pare extrem de grav, e o formă de cenzură.

Pentru noi, care am prins o perioadă zdravănă de cenzură comunistă, îmi amintesc inclusiv în Shakespeare îi deranja de fiecare dată când apărea cuvântul bătrânețe, pentru că în nici un caz nea Nicu nu trebuia să se simtă bătrân”, a declarat Irina Margareta Nistor la RFI.


CLICK - Follow us on Google News