Revolut versus Monese. Ce avantaje şi dezavantaje are fiecare

08 Feb 2020 | scris de Anita Raicu

România pare să fie o piață foarte bună pentru fintech-uri, alternativele digitale la băncile clasice, După Revolut, un alt fintech britanic, Monese, urmând a-și oferi serviciile și românilor. 

Revolut versus Monese. Ce avantaje şi dezavantaje are fiecare

Care sunt diferenţele dintre cele două servicii şi care sunt avantajele şi dezavantajele fiecăruia.

Revolut s-a lansat în România în mai 2018 şi recent a trecut pragul de un milion de utilizatori, piaţa locală înregistrând a doua cea mai mare creştere, după Marea Britanie.

Monese, în schimb, are deja 300.000 de utilizatori români, dar abia din data de 11 februarie 2020 intră oficial pe piaţa din România, oferind din prima un serviciu util: IBAN românesc în lei. Aceasta este a doua piaţă a fintech-ului, după Marea Britanie.

Dacă Revolut este util în special pentru călătorii şi operaţiuni de schimb valutar, Monese se axează mai mult pe a fi pur şi simplu o alternativă la banking-ul local.

Ambele servicii sunt disponibile prin intermediul unei aplicaţii online, dar se pot solicita şi carduri fizice.

Revolut - avantaje și dezavantaje 

Avantajul major al Revolut este faptul că nu poate fi poprit de ANAF, pentru că, cel puţin deocamdată, nu există norme care să permită poprirea conturilor, altele decât cele bancare.

Un alt avantaj al Revolut este că utilizatorii pot face schimb valutar cu până la 30 de monede şi transferuri de bani în străinătate în peste 150 de monede, totul la curs valutar interbancar.

Contul Revolut are, însă, deocamdată, un IBAN generic, ceea ce un dezavantaj. Românii nu pot încasa salariul pe un cont Revolut, pentru că, deşi conturile sunt în lei, ele sunt deschise la o bancă din Marea Britanie, iar băncile din România nu permit efectuarea de transferuri transfrontaliere către un cont în lei deschis în altă ţară.

Compania lucrează însă în prezent la oferirea unui IBAN personalizat, urmând să încheie un parteneriat cu o bancă din top cinci bănci din România pentru a oferi IBAN personalizat.

Revolut lucra şi la posibilitatea de a oferi credite, însă nici acest lucru nu s-a înfăptuit încă.

Un dezavantaj al Revolut este că banii pot fi depuşi în cont doar prin top-up (alimentare de la un alt card deţinut) sau transfer bancar, fără opţiunea cash.

Monese - avantaje și dezavantaje

Principalul avantaj al Monese este că este un cont în lei şi vine cu IBAN-uri româneşti, o premieră pentru un serviciu de fintech internaţional în România. Astfel, clienţii pot deschide un cont RON multi-valută în doar câteva minute şi pot încasa salariile pe acesta.

Monese oferă un serviciu de relaţii cu clienţii în limba română, ceea ce este de asemenea o premieră.

Un avantaj major este faptul că poţi alimenta contul Monese prin depozit în numerar, adică prin depunerea de cash la un oficiu poştal sau la o bancă.

Monese nu a dat încă detalii cu privire la modul în care ANAF poate popri conturile.

Monese oferă mai puţine opţiuni de a face schimb valutar, circa 20.

Cât costă Revolut, cât costă Monese

Atât Revolut, cât şi Monese au variante gratuite care oferă o serie de facilităţi limitate, dar au şi servicii cu plată ce aduc numeroase beneficii.

Revolut

Revolut Standard (0 lei/lună) – cont gratis în Regatul Unit, cont de Euro cu IBAN gratuit, cheltuie în peste 150 de monede la cursul valutar interbancar, schimb valutar în 30 de monede fiduciare fără comisioane ascunse până la 20.000 lei pe lună, retrageri de la bancomat fără comision, până la 800 lei.

Revolut Premium (29,99 lei/lună) – cont gratis în Regatul Unit, cont de Euro cu IBAN gratuit, cheltuie în peste 150 de monede la cursul valutar interbancar, schimbă în 30 de monede fiduciare - fără limită lunară, retrageri de la bancomat fără comision, până la 1.600 lei, asigurare medicală internaţională, asigurare pentru bagaje şi zboruri întârziate, livrare expres în întreaga lume, suport clienţi cu prioritate, acces instant la 5 criptomonede, card Premium cu design exclusiv, carduri virtuale de unică folosinţă, acces cu permisul LoungeKey, în cazul în care zborul tău întârzie cu peste 1 oră, ai permis gratuit pentru lounge, pentru tine şi încă un prieten.

Revolut Metal (54, 99 lei/lună) – cont gratis în Regatul Unit, cont de Euro cu IBAN gratuit, cheltuie în peste 150 de monede la cursul valutar interbancar, schimbă în 30 de monede fiduciare - fără limită lunară, retrageri de la bancomat fără comision, până la 2.400 lei, asigurare medicală internaţională, asigurare pentru bagaje şi zboruri întârziate, livrare expres în întreaga lume, suport clienţi cu prioritate, acces instant la 5 criptomonede, card Revolut Metal exclusiv, carduri virtuale de unică folosinţă, acces cu permisul LoungeKey, permis gratuit pentru lounge, pentru tine şi până la 3 prieteni în cazul în care zborul tău întârzie peste 1 oră, 0,1% bani înapoi în Europa şi 1% în afara Europei pentru toate plăţile cu cardul, primeşte acces la un concierge care să te ajute să îţi gestionezi stilul de viaţă.

Monese

Monese Simple (gratuit) - Retrageri ATM gratuite de până la 1.000 lei pe lună şi alocaţie gratuită de cheltuieli în valută de până la 10.000 lei pe lună. Transferurile în valută sunt instante şi gratuite către alte conturi Monese (taxă de 2% pentru transferurile către conturi non-Monese). Ideal pentru călători sau pentru vacanţe.

Monese Classic (24,95 lei/lună) - Retrageri ATM gratuite de până la 4.500 lei pe lună şi alocaţie gratuită de cheltuieli în valută de până la 45.000 lei pe lună. Transferurile în valută sunt instante şi gratuite către alte conturi Monese (taxă de 0,5% pentru transferurile către conturi non-Monese). Ideal pentru cheltuirea şi primirea de bani în străinătate.

Monese Premium (69,95 lei/lună) - Alocaţie nelimitată şi gratuitate la orice retragere ATM, top-up-uri, folosire în valută şi transferuri FX. Totul este inclus pentru 69,95 lei pe lună. Valoare fantastică şi linişte totală pentru clienţii care călătoresc sau care trimit des bani în afara ţării.