Povestea Rittei, cățelușa care și-a dat viața pentru stăpânul ei

Într-o decizie în premieră în justiția din România, un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru uciderea fără drept, cu intenție, a unui animal, Ritta, o femelă din rasa Amstaff.

Toată povestea a pornit de la niște ţurţuri de gheață care au căzut de la balconul stăpânului Ritteri pe balconul agresorului.

Cel din urmă si-a așteptat vecinul în scara blocului când s-a întors cu câinele de la plimbare și l-a atacat. Stăpânul a reușit să se ferească în ultimul moment, dar agresorul, din răzbunare, a înjunghiat câinele.

Din păcate, Ritta nu a mai putut fi salvată. Au urmat 3 ani de procese care s-au terminat cu condamnarea definivă a agresorului.

Ritta avea 13 ani când a fost ucisă și era o cățelușă extrem de blândă și sociabilă, fiind crescută de familie de la vârsta de două luni. Fiica familiei a suferit cel mai mult și a avut nevoie de terapie ca să treacă peste tragedie.

”Stăteau împreună, dormeau împreună, era sora ei mai mare, chiar scrie pe o fotografie, a scris că e sora ei mai mare”, spune stăpânul Rittei, la Digi24.

”Nu am uitat-o și nici nu o să o uit vreodată. S-a băgat între mine și el, altfel cuțitul ăla mă nimerea pe mine, dacă nu se băga ea.

Agresorul nu a regretat, tot recalcitrant a fost până în ultima zi când l-a luat. Chiar mă bucur. Nu m-am așteptat, mă gândeam să scape cu o amendă sau pur și simplu degeaba, să nu se întâmple nimic.

Mulțumesc celor de la Tribunal că au luat în considerare tot ce s-a discutat, dovezile și tot ce a fost acolo și s-a dat sentința care s-a dat, chiar mă bucur, deci 3 ani la rând am plâns. Se pare că acum, după 3 ani, râd și eu”, a mai declarat stăpânul Rittei.

”Orice ființă are dreptul la viață, iar ignorarea acestui aspect se impune a fi dur sancționat. Iată, astăzi printr-o soluție de condamnare la pedeaspa închisorii cu executare.

Vreau să salut decizia Curții de Apel Galați care mi-aș dori să reprezinte un precedent important și pentru alte fapte privind uciderea animalelor cu intenție, fără drept”, a declarat avocatul părții vătămate, Luminița Susma.

Curtea de Apel Galați l-a condamnat pe ucigașul Rittei la un an de închisoare cu executare. În plus, bărbatul a fost obligat să achite 5.000 de lei, ca daune morale, pentru suferința prin care a trecut familia după pierderea câinelui. Aceasta va dona banii unui adăpost de animale.