Statul, obligat să achite daune morale în cazul unui  român acuzat că și-a furat propria mașină

Statul, obligat să achite daune morale în cazul unui  român acuzat că și-a furat propria mașină

Nu doar pentru că au pensii speciale, ci și pentru faptul că nu sunt foarte calificați în meseria pe care o fac, și, se pare, și corupți, polițiștii din Constanța au reușit să acuze de furt un bărbat de faptul că și-a furat propria mașină și pe prietenul care l-a ajutat s-o recupereze de complicitate…

Povestea plină de idiocrație a cazului s-a petrecut în iulie 2021. Bogdan Anghelescu, din Piatra Neamț, i-a împrumutat unei cunoștințe mașina, un Mercedes S Class, pentru a merge la Constanța. El urma să plece pe litoral împreună cu mai mulți prieteni o săptămâna mai târziu.

Cu două zile înainte de a pleca la mare, Anghelescu, proprietarul mașinii,  a primit prin poștă un proces verbal conţinând o amendă de la Poliţia Năvodari, în care i se imputa faptul că a condus şi parcat neregulamentar.

L-a sunat pe prietenul căruia îi împrumutase maşina, iar acesta a spus că va plăti el amenda. ”Din acel moment, persoana la care se afla maşina nu a mai răspuns la telefon şi nu a mai putut fi contactată în niciun fel”, se arată în dosarul judecat la Tribunalul Piatra Neamț.

Plecând pe litoral așa cum își programase și având GPS instalat pe mașină, proprietarul a știut exact unde se află autoturismul. Având cheia de rezervă, Anghelescu l-a rugat pe un prieten, Viorel Iacoboaea, să îl ducă să își recupereze mașina, lucru care s-a și întâmplat.

După sejurul de la mare, grupul de familii din Piatra Neamț s-a întors acasă, iar după trei săptămâni proprietarul mașinii a avut ”plăcerea” de a fi vizat de o descindere a polițiștilor din Constanța , fiind acuzat de furt.

Avea să afle ulterior că bărbatul căruia i-a fost împrumutată mașina a lăsat-o garanție, în contul unei datorii, unui cămătar, iar acesta a depus plângere în momentul în care și-a dat seama că mașina a fost ”furată”.

Deși nu fusese vizat de anchetă sau citat în acel moment, Viorel Iacoboaea, ”complicele”, a făcut greșeala de-a merge la  locul descinderii pentru a vedea ce se întâmplă.

Viorel Iacoboaea susține că în momentul în care a aflat că el este cel care l-a transportat pe proprietar pentru a-și recupera mașina, polițistul care părea că este șeful operațiunii i-a ordonat unui subaltern: ”Bagă-l în maşină!”.

În acel moment, ”complicele” ”a realizat că de fapt nu e o glumă şi şi-a schimbat radical atitudinea şi tonul faţă de cei care ar fi trebuit să apere legea, nu să fie recuperatori cu legitimaţie şi pistol la brâu”.

După ancheta desfășurată la Piatra Neamț, cu scene halucinante, în care ”complicele” a fost nevoit să meargă să își externeze fata din spital împreună cu polițiștii în civil și arme la cingătoare, cei doi suspecți au fost urcați în mașină și duși la Constanța în vederea continuării anchetei.

În procesul în care a dat Statul Român în judecată pentru daune, ”complicele” a arătat că pe drumul de la Piatra Neamț la Constanța, ”poliţiştii au mers cu o viteza excesivă, uneori atingând 180 km/h, au încălcat toate regulile de circulaţie”, şi ”s-a temut de mai multe ori pentru viaţa lui”.

Mai mult, Viorel Iacoboaea susține că ”imediat după Bacău, la o staţie PECO unde au oprit să meargă la toaletă, poliţiştii i-au sugerat prima dată să plătească el cei 19.000 euro către cămătar, un anume Mocea, ”ca să terminam frumos şi fiecare să plece pe drumul lui”.

”Pe parcursul drumului până la Constanţa, aceştia au insistat pe acest subiect, repetându-i de câteva ori importanţa faptului că trebuie să-i dea banii lui Mocea, ca să termine repede cu declaraţiile”, a mai arătat complicele.

După ce au fost duși la Constanța, cei doi nemțeni au fost reținuți pentru 24 de ore și ”băgați la beci”.

”Au fost duşi în arestul IPJ Constanţa, unde au stat în nişte condiţii neomeneşti, cu nişte indivizi extrem de periculoşi, cu mii de ploşniţe şi gândaci care se urcau pe ei şi cu nişte gardieni extrem de duri şi agresivi, la care orele petrecute la serviciu în subsol au lăsat urme vizibile în comportament şi educaţie.

Au stat nemâncaţi şi nespălaţi până a doua zi în jurul orelor 17, când au plecat spre Judecătoria Mangalia, unde se judeca propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a arătat avocatul lui Iacoboaea în cererea de acordare a daunelor morale.

De-abia în fața instanței lucrurile au revenit la normal, judecătorul a respins cererea de arestare, iar în urma anchetei, în iunie 2022 dosarul a fost clasat pentru că ”fapta nu este prevăzută de legea penală”.

În urma acestei situații, Tribunalul Neamț a obligat Statul Român să îi achite lui Viorel Iacoboaea, ”complicel”, despăgubiri morale de 20.000 de lei.

”Rezultă fără putinţă de tăgadă că, în ceea ce îl priveşte pe reclamant, s-a produs o ingerinţă nejustificată, în primul rând, în dreptul său la libertate individuală (în condiţiile în care a fost nevoit să stea în stare de reţinere, în final rezultând nevinovăţia sa), ceea ce îi conferă posibilitatea de a obţine o reparaţie echitabilă (…)

Mai mult, prin măsurile instituite asupra sa, reclamantului i-au fost lezate şi alte drepturi fundamentale, precum dreptul la libera circulaţie, la viața privată, la imagine şi demnitate”, se arată în sentința Tribunalului Neamț, care nu este definitivă.

Judecătorul a mai arătat că ”mediatizarea evenimentului a sporit suferinţele sale psihice, fiind nevoit să urmeze şi tratament psihologic”, „”soţia sa nu a mai mers o perioadă la serviciu (RAR) de ruşine pentru situaţia în care fusese pus soţul său”, ”fetiţa mai mică a reclamantului, încadrată în grad de handicap, a fost afectată vizibil de evenimentele petrecute cu tatăl ei”, ”fata cea mare, studentă, a fost marginalizată social, pe motiv că tatăl său este acuzat de săvârşirea unei infracţiuni de furt”.

Sentința nu este definitivă, dar poate că în acest moment procurorii vor sesiza tâmpenia comisă și nu vor cere recurs, pentru că asta înseamnă alt timp și bani pierduți…

Procesul în care Bogdan Anghelescu, proprietarul mașinii, a dat în judecată Statul Român solicitând și el daune morale se află încă pe rol și va avea, cu siguranță, același rezultat.

Cristina Neagu, în doliu! Tatăl handbalistei a încetat din viață la 68 de ani

Constantin Neagu, tatăl handbalistei Cristina Neagu, a încetat din viață la 68 de ani și a fost înmormântat la Domnești,  cimitirul Ghencea II, în cadrul

”Lupta mea cu Tesla”:  românca al cărei nume este gravat pe mașinile companiei lui Musk, bolnavă de cancer, își mai dorește doar să primească scuze

Contribuția româncei Cristina Bălan la crearea Tesla Model S a fost atât de apreciată de producătorul american încât inițialele numelui său au fost gravate pe

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc la PRO TV

După ce-au dat uitării oboseala acumulată la ”Chefi la cuțite”, la Antena 1, cei trei bucătari revin în televiziune, dar în cea din Pache Protopopescu!

Locul de vacanță cu prețuri neschimbate de 10 ani. ”Numai la noi se practică japca!”

Spre disperarea multora dintre hotelierii din țară, mulți români aleg să petreacă vacanțele în străinătate. Această opțiune este motivată de faptul că, așa cum certifică

Mărturisirea unui supraviețuitor de pe Titanic, salvat de la îngheț chiar de femeia pe care o ajutase să urce în barca de salvare

Peste 1.500 de persoane au murit după ce Titanicul s-a izbit de un iceberg în Oceanul Atlantic pe 14 aprilie 1912, ceea ce a dus

Un restaurant italian le oferă o sticlă de vin gratis clienților care lasă telefoanele la intrare

Un restaurant italian a luat decizia de a-și ajuta clienții să se rupă de tehnologie măcar pentru momentele în care le trec pragul localului, oferindu-le

Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat români din Cernăuți: „Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți” – video

Situația din Cernăuți, unde trăiește o comunitate semnificativă de români, devine tot mai tensionată pe măsură ce autoritățile ucrainene intensifică eforturile de mobilizare a populației

Doi soți din Marea Britanie s-au trezit divorțați din greșeală, după ce un avocat le-a încurcat dosarul

Doi britanici au aflat că nu mai formează o familie și că sunt divorțați, după ce angajații unei companii de avocatură a comis o eroare,

Sfatul primit de Micahel Caine de la John Wayne: ”Va urina pe pantofii tăi!” – video

Chiar și Michael Caine a trecut prin perioada în care era doar un tânăr actor care bătea la porțile afirmării și în care prezența sa

A murit Costel Corduneanu. Interlopul a încetat din viață pe masa de operație

A murit Costel Corduneanu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii interlope din Iași și liderul clanului Corduneanu. Cunoscut în lumea interlopă, dar și