Tânărul care a trebuit să aleagă între bursele integrale oferite de Harvard și Columbia: «Mi-ar fi foarte greu să mă întorc în România»

25 Apr 2021 | scris de Monica Pavelescu

Darius Gabriel Mardaru este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Dintre cei 57.000 de candidaţi, el este cel care a fost ales să primească bursă integrală al prestigioasei Universităţi Harvard, unde va studia Ştiinţele Pământului.

Tânărul care a trebuit să aleagă între bursele integrale oferite de Harvard și Columbia: «Mi-ar fi foarte greu să mă întorc în România»

Performanţele lui Darius încep încă din clasa a IX-a când a câştigat primele premii şi medalii la olimpiade naţionale sau internaţionale: două calificări în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului; o calificare în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori; Premiul 1 şi Medalie de aur la Olimpiada Naţională de Chimie (2018); Medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori (IJSO) 2017, Olanda; Medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului (IESO) 2019, Coreea de Sud.

”Am fost introdus accidental în acest domeniu – Ştiinţele Pământului - deoarece, paradoxal, ministerul Educaţiei oferă posibilitatea de a participa la aceste olimpiade dar materia nu există.

Am fost introdus accidental deoarece profesorii de chimie şi fizică mi-au prezentat această olimpiadă care la faza judeţeană şi naţională necesită cunoştinţe de chimie, fizică, biologie şi geografie”, explică Darius Mardaru

Când a început liceul, nu se gândea nicio clipă că va ajunge să studieze într-o altă ţară.

”Lucrul acesta mi s-a conturat tot mai clar începând cu clasa a X-a, la olimpiadele naţionale. Acolo eşti în legătură cu elevi mai mari, care sunt nişte modele de urmat pentru tine, şi la ei am auzit de experienţa lor care, în ani terminali, se pregăteau să plece în străinătate. Îi priveam cu admiraţie: erau olimpici internaţionali. Aşa am aflat de perspectiva studiilor în străinătate.”

La începutul clasei a XII-a, a aplicat la 20 de universităţi, toate din Statele Unite ale Americii. Iar răspunsurile nu au întârziat să apară, alegerea cea mai grea fiind între Universitatea Columbia, care-i oferea inclusiv titlul de tânăr cercetător, şi Universitatea Harvard, unde a fost admis dintre cei peste 57.000 de candidaţi. Ambele universităţi l-au admis cu bursă integrală.

Titlul de tânăr cercetător, oferit de Universitatea Columbia, este un titlu care se acordă câtorva studenţi (10-15) şi presupune că proaspătul admis este introdus într-un grup select şi poate face cercetare finanţată de ei inclusiv vara. Cu toate acestea a renunţat.

”Am decis că Harvard reprezintă elita mondială, că acolo vreau să-mi ating potenţialul şi mă poate ajuta să fiu printre cei mai buni la Ştiinţele Pământului.

Un alt factor care m-a determinat să aleg Harvard a fost prestigiul: Harvard este o universitate mai rece, unde trebuie să munceşti mult, nu-ţi pune la dispoziţie privilegii. Acolo sunt toţi cei mai buni”, spune Darius Mardaru.

Admiterea la Harvard nu este un lucru deloc facil, chiar şi pentru elevi medaliaţi naţional sau internaţional, aşa cum este Darius Mardaru. Pentru tinerii din afara statelor Unite este chiar mai dificil să fie admişi deoarece trebuie să treacă peste multe bariere şi obstacole, spune constănţeanul.

Principalul aspect care contează sunt rezultatele tale, ele demonstrează că eşti pasionat şi excelezi într-un anumit domeniu.

”Trebuie să le dai motive să te aleagă pe tine. Medaliile obţinute la olimpiade au arătat asta, au arătat că sunt printre cei mai buni din ţara mea. Dar asta nu a fost totul.

Trebuie să ai notă foarte mare şi la bacalaureatul american. Eu am fost în Top şi aici. Trebuie să le demonstrezi că eşti gata să performezi, să dai tot ce ai mai bun în momentul în care ajungi acolo”, explică Darius Mardaru.

Au urmat apoi diferite interviuri, prezentarea unor eseuri în care candidatul îşi povesteşte viaţa, pasiunea, întâmplările care l-au făcut să ajungă la performanţe.

Se caracterizează ca un tânăr ambiţios, pregătit să facă faţă unui mediu competitiv unde să înveţe cât mai multe. De aceea ştie că, pe termen lung, diploma de la Harvard îl va ajuta foarte mult în carieră.

Cariera lui, aşa cum o vede acum Darius Mardaru, va fi în străinătate, în acest sens vrea să-şi continue în SUA şi studiile doctorale, apoi să se dedice cercetării în domeniul Ştiinţelor Pământului şi Ştiinţelor Planetare, un domeniu din care rezultă multe materii, precum geochimia planetară, geobiologia planetară (adică studiezi biologia şi relaţiile ei cu biologia de pe alte planete).

”După ce aş termina doctoratul, mi-ar fi foarte greu să mă întorc în România cu această diplomă. Nu ştiu dacă ceva atât de rar este căutat la noi. Aş vrea să predau în România, dar mai încolo, după ce mă voi specializa. Este o nişă şi nu ştiu dacă am loc în România”, spune Darius.

Tânărul îşi doreşte să ajungă un ”om de ştiinţă al planetelor”, un domeniu care-l pasionează, un domeniu cu perspective multe şi un potenţial foarte mare.

”Universul este şansa de a ne continua viaţa, de a ne forma o societate. Viaţa pe Pământ are zilele numărate (vorbesc de mii de ani) şi chiar cred că o să ne căutăm în altă parte un loc habitabil. Asta înseamnă pentru mine universul, a doua şansă la o societate care să înveţe din greşelile trecute”, conchide Darius Mardaru, în interviul acordat cotidianului Adevărul.


CLICK - Follow us on Google News