3dots.ro

De ce sunt românii așa? ”Mai bine o duceam la un cămin de copii! Și mi-a zis nevasta-mea…”

De ce sunt românii așa? ”Mai bine o duceam la un cămin de copii! Și mi-a zis nevasta-mea…”

În afara dependenței pe care o aduce unora, internetul și-a dovedit utilitatea prin furnizarea unor informații utile, accesului facil la educație, cultură și cumpărături.

Urmare firească a evoluției în domeniu, rețelele de socializare au deschis calea formări unor comunități virtuale și, deși Umberto Eco spune că în acest mod i-a fost oferită o modalitate de expunere și prostului satului, acolo găsim experiențe, întrebări, povestiri care ne deschid calea de a cunoaște mult mai bine societatea decât o făceau bunicii noștri.

Un utilizator al platformei Reddit a simțit nevoia să împărășească și celorlalți întâmplarea prin care a trecut, una care l-a pus în fața unei reacții total neașteptate din partea unuia dintre vecinii săi.

”L-am întrebat de ce a desfăcut-o. Și am rămas uimit…”

”Am o orgă luată pentru copil, nu neapărat avansată tehnologic, să zicem gama mainstream … Ce-i drept, la vremea ei acum zece ani când am cumpărat-o, am dat pe ea vreo 600 lei.

Zilele astea am zis să mai debarasez de prin lucruri, că mă împiedicam de ele prin casă. Am un vecin care are o fetiță de vreo zece ani. Zic „Vecine, hai să-ți dau o orga pentru fata, bună pentru învățat”. A crezut inițial că vreau să i-o vând… Când am zis că i-o dau gratis, s-a cam uitat bănuitor la mine.

În fine, i-am dat-o, bucurie mare pe fetiță, am impresia că știa un pic despre ce e vorba. Vecinu’ ăsta a dat și el două Corona. Acum, vecinu’ ăsta are niște cunoștințe de familie comune… Îmi zice ăsta ” Bă, mă întâlnii cu Robert… Zicea că desfăcuse o orga primită de undeva, pe moca, și de firmă. Nu știe să-i mai pună capacul la loc, că nu mai intra nicicum”.

L-am întrebat de ce a desfăcut-o. Și am rămas uimit… Cică a cautat-o dacă nu are vreo cameră ascunsă, că cine-ți dă o orga așa pe degeaba! Frateeee… Mai bine o duceam la un cămin de copii! Și mi-a zis nevasta-mea…”, și-a povestit românul întâmplarea.

”Românii nu sunt obișnuiți să primească fără motiv lucruri gratis de la alții”

”Doar ai dat de un om mai paranoic, nu are vreo treaba cu faptul ca e roman”, comentează cineva.

”Si paranoic si batut in cap. Daca avea ceva in cap o verifica de camere fara sa o desfaca. Sau stia sa o monteze la loc”, a răspuns un altul.

”Romanismul aici mi se pare faptul ca totusi a luat-o: daca esti paranoic, refuz-o naibii”, este de părere altcineva.

”Romanii nu sunt obisnuiti sa primeasca fara motiv lucruri gratis de la alti oameni, prin urmare prima reactie e „trebuie sa fie o smecherie”.

Creierul unora nu concepe ideea de a oferi un lucru gratis altui om asa deodata, in mintea lor e „cum sa dau gratis? lasa ma ca o vand si fac bani, da ce sunt prost?” practic oamenii asta nu ar da nici un pahar cu apa gratis altcuiva, de aceea atunci cand primesc ceva gratis, ei nu concep ideea asta si automat merg spre „sigur e cu susta”

Nu esti primul patit. Poti da vina pe comunism, lipsa de educatie, paranoia, etc.”, concluzionează un comentator.

”Nu mai încerc să mai donez nimic niciodată!”

”Era o femeie care se plangea ca e grea viata, ca nu au bani, ca au un copil cu 6 luni mai mic decat al meu si e grea viata cu jucarii, haine, etc. Ii zic hai femeie sa-ti dau haine, jucarii, orice ai nevoie. Al meu nu le mai foloseste.

Vai ca nu, ca nu stie sa zica. Ii zic, ok, treaba ta. Ea: vine sotul diseara pe la tine sa le ia. Au stat 3 pungi de mega cu haine si jucarii in hol 1 saptamana, n-a mai venit, n-a mai raspuns, nimic.

Donez un fotoliu unei femei de vreo 60 de ani. Ah, da, ce misto, vai ce ma bucur, adu-l la mine acasa 3 etaje pe scari. Femeia are 3 baieti de 30 de ani si ma pune pe mine sa-i car mobila.

Pe olx nu mai incerc sa mai donez nimic niciodata. Isi bat oamenii astia joc ceva de speriat. Dupa ce ca donez chestii fie nu vin sa le ia, fie vin si ma pun pe mine sa le car pana la masina. Iau tot ce am de donat si le duc fie la centru, fie le las in fata blocului”, povestește altcineva.

”Așa a vrut Securitatea și a obținut rezultatele dorite!”

”Eu mi-am format o deviza în viața: nu fa rău omului,dar nici bine,mai devreme sau mai târziu te face sa regreți ajutorul!”.

”Asta i neamu nostru ce vrei. Daca nu faci bine, esti injurat si bârfit pe la spate, daca faci bine se uita lumea la tine ca la mașini straine ca „de ce ma ajuti tu, țarane, pe mine?”, mai spune cineva.

”În locul tau l-as intreba daca a gasit camera, apoi sa zici „am vazut ca nu te descurci sa pui capacul la loc”. Fa-ti amintiri pe cinste!”, se amuză un comentator.

”Așa a vrut Securitatea și a obținut rezultatele dorite!”, este părerea altcuiva.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs