Primul român vindecat de coronavirus, donator de plasmă: «Un singur om poate salva trei vieți»

01 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

În România sunt peste 4000 de pacienți vindecați de COVID-19, iar, dintre aceștia, cei care nu au alte afecțiuni pot deveni salvatorii altora, internați acum în spital.

Primul român vindecat de coronavirus, donator de plasmă: «Un singur om poate salva trei vieți»

Tratamentul cu plasmă al bolnavilor infectați cu COVID-19 începe și în România, iar procedura medicală va fi aplicată pentru prima dată unui pacient aflat la Terapie Intensivă la institutul ”Matei Balș”.

Primul donator se numește Andrei Tănase, un tânăr în vârstă de 33 de ani, pacientul cu numărul 300, care s-a vindecat de coronavirus, informează stirileprotv.ro.

Se întorsese dintr-o vacanță de schi din Franța, iar după două zile au apărut primele simptome. S-a dus la spital și a fost diagnosticat cu coronavirus, fiind internat timp de opt zile  într-un salon la Spitalul Victor Babeș.

După ce s-a vindecat a venit la spital pentru a dona plasmă, pentru a salva viețile celor care au nevoie de tratament. 

”Am avut o formă medie de coronavirus pe lângă infectarea propriu-zisă am dezvoltat și pneumonie. Simți că nu ai aer, că va deveni mai acut și o să te sufoci.

Practic un donator poate salva trei vieți e foarte simplu nu e absolut deloc dureros și chiar contează pentru oamenii care au nevoie de un tratament acestă plasmă ar putea fi singura șansă să se însănătoșească.

E singura modalitate prin care am simțit că pot să dau ceva înapoi să ajut pe cineva”, a declarat Andrei Tănase.

”Din experiența noastră, vedem că cei care au primit plasmă convalescență au reușit să fie externați deși erau în stare severă datele preliminare arată că au fost ajutăți de plasma convalescență”, a declarat și medicul infecționist Mihaela Sava, de la ”Matei Balș”.

În România au fost reușită instalarea a doar patru aparate de plasmafereză din cele 18 donate de o firmă privată. Doar cel de la București e funcțional. La Iași, primul donator va fi conectat joia viitoare, după ce personalul va termina perioada de instruire.

Între timp, medicii și asistentele de la Timișoara și Galați asimilează la rândul lor informațiile necesare pentru a putea folosi aceste aparate.

Procedura de înscriere pentru donatori e simplă și se poate face online pe site-ul covidplasma.ro sau sunând la centrele de transfuzie.


CLICK - Follow us on Google News