Ion Popică, consilierul local din conturile căruia a dispărut un milion de euro și averea sa impresionantă

01 Feb 2020 | scris de Monica Pavelescu

Povestea pare scenariul unui film: un bărbat din Sibiu a reuşit să-şi însuşească identitatea unei persoane înstărite, cu ajutorul unei deghizări și a unui act de identitate fals, şi să convingă angajaţii unei bănci să-i permită accesul la conturile bancare ale adevăratului proprietar şi să transfere un milion de euro într-un alt cont, din Elveția. 

Ion Popică, consilierul local din conturile căruia a dispărut un milion de euro și averea sa impresionantă

Din informaţiile care au fost furnizate presei, reiese că numele celui care a plănuit întreaga afacere este Marcel Muşat, un bărbat de 48 de ani din Cisnădie. El a plecat din România în perioada perfectării tranzacţiei, nnu este încă foarte clar dacă pentru a sărbători reușita acțiunii sale sau dacă se pregătea să-și ascundă urmele, pentru orice eventualitate. 

Victima este Ion Popică, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PMP Sibiu, care în urmă cu patru ani a candidat la funcţia de primar în Cisnădie, fiind învins la limită, la doar 16 voturi în urma actualului primar. Tot în 2016, a candidat şi la Senat din partea aceluiași. La vremea respectivă declara că vrea o Românie fără birocraţie, dar şi că va milita pentru limitarea tăierii pădurilor pentru următorii 10 ani.  

Ion Popica şi Marcel Muşat se cunoşteau, iar presa locală susţine chiar că erau rude. Aşa a reuşit cel din urmă să intre în posesia unei copii a buletinului său, după care a studiat atent cum se îmbracă, cum se comportă, reușind chiar să-i falsifice chiar şi semnătura. 

Autorităţile susţin că, într-un final, transferul ar fi fost anulat după ce personalul bancar a realizat înşelătoria în urma unor verificări de rutină, aplicate în cazurile transferurilor unor valori mari.  

Ion Popica, pădurar de meserie, e unul dintre cei care au reuşit să se descurce foarte bine după Revoluţie datorită unor afaceri imobiliare extrem de profitabile. A cumpărat pământ în mai multe localităţi şi l-a vândut unor dezvoltatori imobiliari, cel puţin asta e povestea pe care o susţine în presa locală.

La 30 de ani s-a angajat ca pădurar, meserie pe care a practicat-o mai bine de un deceniu şi jumătate. În paralel, Popică era și administratorul unei societăți, fiind cunoscut la vremea respectivă drept ”cel mai mare proprietar de terenuri din Cisnădie”. Susţinea pe atunci că averea sa se ridica la 10 milioane de euro.

Chiar şi a în prezent deţine peste 55 de hectare de terenuri în patru localităţi din judeţul Sibiu: Tălmaciu, Şelimbăr, Cisnădie şi Sadu. Unele sunt terenuri agricole, altele intravilane, unele vin la pachet şi cu nişte iazuri cu peşte în care pescuieşte cu prietenii, după cum reiese de pe propria pagină de socializare. Loturile sunt achiziţionate din 2000 încoace, cel puţin asta a menţionat în declaraţiile sale de avere, publicate pe site-ul Primăriei Sadu.

Ion Popica este, sau mai bine spus a fost, administrator la SC Agrofor SRL Cisnădie şi director la Forest Explorer SRL Tălmaciu. Prima firmă are activitatea suspendată din 2018. Societatea se ocupa de comerţul cu material lemnos, materiale de construcţie şi materiale sanitare. În 2018, apărea cu un profit de 86.000 şi datorii de peste 350.000, fără să aibă activitate. 

În cazul celei de-a doua firme, există doar două societăţi în Tălmaciu, cu acelaşi nume - Forest Sib Explorer. Cea cu punct de lucru la Tălmaciu apare radiată din 2016, iar în cazul celeilalte, tot din Tălmaciu, ultimele informaţii provin din 2018: o firmă fără profit, din domeniul exploatării forestiere, cu doar doi angajaţi, a cărei cifră de afaceri era de aproximativ 170.000 de lei, iar datoriile depăşeau 6 milioane de lei. 

Popică nu colecționează doar terenuri, ci şi de case şi maşini. În colecţia sa are şapte maşini şi utilaje agricole: un Ford, un BMW şi un Range Rover, două autoutilitare, un tractor şi un buldoexcavator.  La capitolul locuinţe are un apartament şi trei case. Ultima şi-a achiziţionat-o anul trecut - o micuţă casă de vacanţă în comuna Sadu.

Cea mai mare dintre case are o suprafaţă impresionantă de 330 mp. Casele sunt toate cumpărate din 2008 încoace, iar apartamentul din Cisnădie îl deţine din 1995. De la finele anului trecut a început construcţia ”unei noi case”, după cum se laudă pe Facebook, unde a postat poze cu săpăturile pentru fundaţia casei.

Tot din ultima declaraţie de avere depusă mai reiese şi că are o colecţie de ceasuri şi tablouri în valoare de 15.000 de euro.

Dincolo averea pe care a adunat-o, pe care o poate sau nu justifica, Ion Popica a intrat în atenţia mass-media în 2017, când într-o şedinţă de consiliu local a propus primarului să ceară Poliţiei să-şi anunţe raziile, să nu mai vină neanunţată.

Nemulţumirea sa a plecat de la controalele pe linie rutieră ale agenţilor de poliţie despre care susţinea că sunt făcute la comandă pentru ”norma” de amenzi, şi că de cele mai multe ori contravenţiile constatate sunt inventate.

”Noi ar trebui să publicăm la biserică: ”Băi, fraţilor, joia vine echipajul de poliţie de la Cisnădie sau de la Sibiu, la ora şapte, după-masa.  Stă ori la..., ori la Masa verde. Atenţie! Caută maşini care nu-s înscrise, caută şoferi care au băut, caută tractoare care nu sunt înmnatriculate la Primărie.  Radarele de pe raza judeţului Sibiu le puteţi găsi la Boiţa, DN 1, cutare, cutare”, în aşa fel încât să nu mai vină ăştia să dea amenzi la oameni”, spunea Ion Popica în şedinţa de Consiliu Local. 

Ulterior, avea să dea vina pe presă că i-a scos cuvintele din context şi că, de fapt, intenţia lui era de a deconspira eventuale înţelegeri între conducerea Primăriei şi a Poliţiei pentru a se încasa mai mulţi bani la buget din amenzi. 

Coincidenţă sau nu, câteva săptămâni mai târziu, el însuşi avea să fie oprit în trafic. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru că circula cu numere provizorii expirate. Ion Popica a contestat acuzaţiile, iar instanţa i-a dat câştig de cauză şi i-a anulat amenda. 

În acelaşi an, a dat în judecată Consiliul Local din Cisnădie, pe primarul localităţii, beneficiarii unor construcţii rezidenţiale şi pe constructor, pe motiv că cel din urmă a făcut şantierul chiar pe terenul său, pe baza unui PUZ (plan urbanistic zonal) făcut fără măsurători.

Şi de această dată i s-a dat câştig de cauză, iar consilierii, constructorul şi primarul au achitat nota de plată a procesului, de 5.150 lei - cheltuieli de judecată. Hotărârea a fost contestată, procesul fiind în derulare. 

La finele lui 2017, Ion Popică s-a mai făcut remarcat după ce a compus o poezie unui porc de 489 de kilograme, considerându-l cel mai mare din ţară. 


CLICK - Follow us on Google News