3dots.ro

SUA. Un cetățean român a murit în condiții suspecte într-un centru de detenție pentru migranți

SUA. Un cetățean român a murit în condiții suspecte într-un centru de detenție pentru migranți

Un cetățean român  a încetat din viață în condiții suspecte într-un centru de detenție pentru imigranți din San Diego, California, după ce a reținut pentru că nu ar fi putut dovedi că trăiește legal, în Statele Unite.

Cristian Dumitrașcu trăia de doi ani la Hollywood, în Los Angeles, și împlinise 50 de ani cu doar două zile înainte de a fi reținut.

El a fost reținut alături de iubita sa, care tocmai trecuse ilegal granița venind din Mexic. Bărbatul a murit în Centrul de Deținere pentru Imigranți din Otay Mesa, după ce ar fi agonizat câteva ore.

”A fost o problemă cu documentele în cazul ambilor. el avea doar un permis de conducere de aici, din USA, iar eu nu aveam niciun fel de documente legale. Tocmai acesta a fost motivul pentru care am fost procesați.

El având o perioadă mai îndelungată de când era în Statele Unite și neavând documeentele necesare pentru a demonstra că locuiește cu forme legale în SUA, aceeași instituție care m-a procesat pe mine, pe el l-a reținut”, a declarat Ana Maria Dote, iubita românului mort.

În timp ce iubita lui a fost eliberată, Cristian Dumitrașcu a fost transferat în Centrul de Deținere pentru Imigranți din Otay Mesa unde, pe 16 martie, urma să fie audiat de autoritățile federale pentru imigrări.

Doar că, în miez de noapte, i s-a făcut rău. Cel mai probabil a făcut un atac de cord care, în final, s-a dovedit fatal. Și asta, pentru că nu ar fi primit îngrijirile medicale de urgență, susțin reprezentanții unei fundații din New York, care militează pentru drepturile imigranților și care se ocupă de cazul românului.

Rudele din România susțin că tragedia ar fi fost provocată de nepăsarea celor din centrul de detenție. Cu toate acestea coordonatorii centrului susțin că imigranții sunt ținuți într-un mediu sigur și sunt tratați civilizat.

”Pe la ora 1 noaptea a început să aibă probleme de respirație, și oamenii din celula lui au început să lovească în ușă și să strige după ajutor. Au așteptat mult timp ca să primească ajutor medical.

Până la urmă, au venit câteva asistente și au încercat să îl ajute pe Cristian Dumitrașcu. Era pe un pat supraetajat și, când au încercat să îl mute, l-au scăpat din mâini. S-a lovit la cap de marginea patului și de podea. A fost dus pe hol și martorii cred că acolo a murit”, a declarat președintele Mami Chelo Foundation, Yanet Candelario.

”Este foarte dureros pentru noi. A fost lăsat să moară, pur și simplu. Nu ne-a dat nimeni nicio explicație. De-abia pe data de 8 ne-au sunat să ne spună că a murit.

El lucra acolo ca șofer. Din câștigul pe care îl avea, mai trimitea o parte și familiei. Am pierdut tot. El era singura rudă pe care o mai aveam”, a declarat sora bărbatului Natalia Dumitrașcu.

Autoritățile federale au deschis o anchetă după moartea românului, și au cerut o expertiză medico-legală, cazul fiind urmărit și de Consulatul României de la Los Angeles, care încearcă să afle dacă i-au fost respectate sau nu drepturile.

De asemenea, au fost eliberate documentele necesare pentru repatriere.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU