3dots.ro

”Oprește-te sau te concediez”. Un șofer român de Uber a câștigat în instanță în fața departamentului de HR al companiei

”Oprește-te sau te concediez”. Un șofer român de Uber a câștigat în instanță în fața departamentului de HR al companiei

Alexandru Iftimie, un român, în vârstă de 39 de ani, rezident în Marea Britanie de șapte ani, a chemat în instanță HR-ul automat al Uber-ului, după ce a fost avertizat că va fi concediat pentru că a schimbat traseul unei curse, relatează The Guardian.

”Am primit un avertisment: ”Am detectat o activitate frauduloasă, prin urmare trebuie să te oprești, altfel trebuie să te concediez”.

Am spus că: trebuie să fie o greșeală, știu că nu am făcut nimic. Dar, două săptămâni mai târziu, am primit un altul: exact același mesaj, cu diferența că de data aceasta mi se spunea: ”Este ultimul avertisment. Încă o dată și s-a terminat””, povestește Alexandru Iftimie.

În momentul în care a telefonat la numărul de suport pentru șoferii Uber, pentru a se lămuri de ce a fost atenționat, Alexandru Iftimie susține că a avut parte de o experiență neplăcută.

Problema care generase avertizările primite consta în faptul că el a urmat o altă rută decât cea stabilită, deși susține că nu a solicitat clientului mai mulți bani pentru acest lucru.

”Vă puteți imagina cât de greu a fost să explic unui operator Uber, care nu știu unde era acesta, că tunelul Blackwall era închis în timpul unei curse și că a trebuit să fac un ocol?”, afirmă românul.

În plus, bărbatul nu ar fi înțeles exact de ce a fost atenționat.

Alexandru Iftimie spune că nu se gândea la altceva decât la faptul că banii câștigați din Uber reprezentau singura sa sursă de venit, iar dacă își pierdea locul de muncă, nu ar fi știut ce să facă.

Într-o companie normală, ai avea un departament de HR și această problemă ar fi rezolvată într-un fel sau altul, nu neapărat în favoarea ta, dar ai avea o echipă specializată”, a mai afirmat el.

Cu ajutorul sindicatelor Worker Info Exchange și de sindicatul App Drivers and Couriers Union, Iftimie a chemat în fața justiției Uber, dar și o altă aplicație de ride-sharing pentru care a lucrat, Ola.

Curtea de Apel din Amsterdam a remarcat faptul că atât el, cât și alți conducători auto implicați în cazuri asemănătoare, aveau dreptul să primească mai multe informații despre felul în care au fost luate deciziile.

Înainte ca acest caz să ajungă în fața judecătorilor, Uber a recunoscut că a comis o greșeală. Românul susține că își dorește ca și alții să conteste hotărârile care le amenință venitul.

”Este vorba de principii. Ar trebui să luptăm pentru principiile noastre. În România comunistă descrisă de părinții mei, nu puteai să spui un cuvânt. Puteai fi arestat pentru că spuneai o glumă despre persoana nepotrivită”, a precizat el.

Românul din Marea Britanie poate afirma că viața sa a luat o turnură favorabilă: urmează să absolve în curând Dreptul și are o fetiță de nouă luni.

”Pentru mine, este o poveste cu final fericit din orice perspectivă”, mărturisește Alexandru Iftimie.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs