UK. O româncă a murit pentru că nu a primit anticoagulante și tot sângele necesar pentru a-i salva viața

07 Ian 2020 | scris de Ioana Tomozei

O tânără româncă stabilită în Marea Britanie a murit la câteva ore după ce a născut prin cezariană la un spital din Essex, în urma unei hemoragii puternice. The Guardian relatează că mediciii nu au folosit cantitatea de sânge necesară pentru a-i salva viaţa şi nu i-au administrat nici coagulante, deşi le aveau la dispoziţie, .

UK. O româncă a murit pentru că nu a primit anticoagulante și tot sângele necesar pentru a-i salva viața

Gabriela Pintilie, în vârstă de 36 de ani, avea programată nașterea celui de-al doilea copil pe 28 februarie 2019, prin cezariană, dar a ajuns la maternitatea spitalului universitar Basildon din Essex cu trei zile mai devreme, pentru că i se declanșase travaliul. 

Medicii au încercat, fără succes, sa-i inducă naşterea, iar în seara zilei următoare, pe 26 februarie, au hotărât să o supună unei operații cezariane în urma căreia Gabriela a născut o fetiţă sănătoasă .

Câteva ore mai târziu, proaspăta mamă a fost dusă de urgenţă în sala de operaţii după ce a început să piardă sânge, murind în acea noapte, în jurul orei 5.

Familia a dat în judecată maternitatea şi procesul se desfăşoară la tribunalul din Chelmsford pe parcursul următoarelor zile. Familia e reprezentată de firma de avocatură londoneză Osbornes Law.

”Familia e devastată de pierderea suferită şi vrea să ştie ce s-a întâmplat: de ce a murit într-un loc unde trebuia să fie în siguranţă după ce dăduse naştere fetiţei sale”,  a spus Stephanie Prior, directorul firmei de avocatură.

Chemat în instanță, pentru a depune mărturie în calitate de expert, medicul ginecolog Malcolm Griffiths a declarat că la o jumătate de oră de la naştere Gabriela pierduse 600 ml de sânge – o cantitate normală în cazul unei cezariene - însă o jumătate de oră mai târziu, a mai pierdut încă doi litri.

Echipa medicală a solicitat sânge, pentru trasfuzie, şi coagulante şi a primit două unităţi din grupa universală 0 de sânge şi alte şase unităţi din grupa sa de sânge. Nu i-au fost administrate însă deloc coagulante.

Potrivit raportului departamentului de transfuzie, opt unităţi de sânge au fost trimise, dar doar şase din ele au folosite. De asemenea au fost furnizate şi coagulante dar ”din cauza unei confuzii” de comunicare acestea nu au fost administrate, aşa cum nici cantitatea de sânge trimisă nu a fost folosită în totalitate.

”Personalul medical cheie n-a ştiut că spitalul dispunea de coagulante. Gabriela n-a primit toată cantitatea de sânge de care avea nevoie şi nici un fel de coagulante”, a declarat expertul medical în fața instanţei.

Mai mult, expertul medical chemat să depună mărturie este de părere că Gabriela nu a primit îngrijirile corespunzătoare nici înainte de cezariană. Naşterea i-a fost indusă după mai multe amânări din cauza faptului că maternitatea era supraaglomerată. La fel,  decizia de a-i face cezariană a fost una întârziată, personalul fiind ocupat cu un alt caz unde interveniseră complicaţii.

Potrivit Essexlive, moaşa care s-a ocupat de ea după internare, a spus că toate sălile de operaţie erau ocupate, fiind o zi ”extrem de aglomerată” şi că un consultant a recomandat naşterea naturală.


CLICK - Follow us on Google News