3dots.ro

Spania. Româncă, la închisoare după ce a fost confundată. ‘Nu credeam că o să mai ies de acolo’

Spania. Româncă, la închisoare după ce a fost confundată. ‘Nu credeam că o să mai ies de acolo’

O româncă stabilită în Spaniaa fost nevoită să petreacă șase zile în închisoare din cauza unei erori judiciare, fiind confundată de autorități cu o altă femeie, aflată pe lista persoanelor căutate de poliție, scrie La Vanguardia.

La mijlocul lunii august, Mirela Stoian, o româncă în vârstă de 38 de ani stabilită în Spania de peste 20 de ani, s-a prezentat la sediul Gărzii Civile din Almuñécar pentru a denunța furtul motocicletei sale.

Odată ajunsă acolo, ea a fost reținută, Poliția susținând că s-ar fi aflat pe lista persoanelor date în urmărire, fiind căutată după ce ar fi evadat din închisoare.

Oamenii legii erau convinși că românca era persoana care ar fi profitat de o permisie de la închisoarea din Palma de Mallorca pentru a evada.

Fără să fi avut probleme cu legea vreodată, femeia a negat totul de la bun început totul și le-a spus și polițiștilor că fac o greșeală. 

Avocata româncei, Mercedes Fernández, a fost informată că datele personale ale clientei sale au fost incluse într-un ordin de arestare (număr de identificare, NIF, naționalitate, părinți…).

Pentru a dovedi eroarea polițiștilor, avocata a început să facă cercetările necesare la Tribunalul Penal din Palma de Mallorca, autoritatea care emisese ordinul de reținere.  

Fernández a reușit să-l contacteze pe avocatul care o asistase pe femeia căutată cu adevărat de polițiști. Acesta a confirmat că este o greșeală și a admis că Mirela Stoian nu este fosta sa clientă, cea pe numele căruia fusese eliberat ordinul de reținre. 

Dar pledoariile avocaților care au sesizat eroarea comisă au fost respinse, ordinul de reținere fiind dus la îndeplinire, Mirela Stoian fiind închisă la centrul penitenciar din Albolote (Granada). 

În cele din urmă, situația româncei a fost rezolvată. O instanță din Palma de Mallorca a revocat ordinul de reținere și a oferit scuze Mirelei Stoian, întâmplarea nefericită fiind motivată print-o eroare de calculator.

Eroare a constat în faptul că, în locul datelor persoanei aflate în urmărire, în documentele oficiale, apăruseră datele româncei.

"Era suficient să urmăriți înregistrarea procesului pentru a vedea că inculpata nu semăna deloc cu clienta mea", povestește avocata româncei, care a depus pe rolul ministerului de Justiție o plângere, solicitând despăgubiri pentru trauma suferită de clienta sa.

Mirela Stoian, care lucrează ca bucătăreasă într-un bar de pe coasta Granadei, a declarat pentru EFE că această situație este încă "un coșmar" pentru ea și are nevoie de ajutor psihologic pentru a depăși "stresul și anxietatea" pe care le-a suferit în acele zile traumatizante.

"Mama mi-a spus 'o să ieși', dar eu parcă mă resemnasem deja pentru că știam că există mai multe persoane nevinovate în închisoare", spune femeia, care locuiește împreună cu fiica ei de 15 ani.

"S-a întâmplat ca – în acele zile – mama mea să vină din România și să aibă grijă de fata mea, pentru că altfel aș fi putut pierde și ei", a mai precizat Mirela Stoian, precizând că este un lucru care nu se aștepta să i se întâmple vreodată.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs