Primar austriac, după ce a văzut mormanele de gunoaie din pădurile din România: 'Sunteți în urmă cu 70 ani!'

25 Ian 2020 | scris de Anita Raicu

Colectarea selectivă a gunoiului este o măsură cerută imperativ de Uniunea Europeană, dar autoritățile române au reușit să se descalifice și din acest punct de vedere, rezolvarea acestei probleme fiind încă departe, îngropată sub maldăre de justificări, nu totdeauna foarte coerente. 

Primar austriac, după ce a văzut mormanele de gunoaie din pădurile din România: 'Sunteți în urmă cu 70 ani!'

În România unde doar 3% din cantitatea totală de resturi e trimisă spre a fi reciclată. Şi din acest procent, şi aşa mic, mai puţin de jumătate din cantitatea gunoi reciclat ajunge într-un final să fie și refolosit.

Spre deosebire de România, Austria reciclează peste 50% din deşeuri, exact aşa cum cere Uniunea Europeană. Austrieciii selectează sticla pe culori, spală ambalajele înainte să le arunce la tomberon și fiecare localitate are obligatoriu centre de colectare pe categorii. 

Austriecii au ajuns la acest nivel după impunerea unor legi dure - 10,000 de euro este amenda maximă pentru cine aruncă un camion de gunoi la întâmplare, iar cel care se face vinovat risca şi închisoare.

În Austria, şi pentru biomasă există reguli stricte. E absolut obligatoriu ca fructele şi legumele stricate să fie aruncate separat. Oamenii au două opţiuni : fie cer de la primărie un al treilea tomberon, fie produc compost, pe cont propriu. Acel îngrăşământ natural care se obţine prin fermentarea lentă a resturilor de legume şi fructe.

Bateriile, cablurile, televizoarele şi computerele vechi - pentru toate există un loc. Nimic nu se aruncă la grămadă.

Este, de asemena, obligatoriu ca sticla colorată să fie pusă în containere separate faţă de cea transparentă. În sistemul austriac, gândit pentru oameni, astfel de reguli se respectă uşor. Fiecare supermarket are în parcare locuri special amenajate pentru reciclare.

Mauerbach este un orăşel micuț situat în apropierea Vienei, cu doar 4.000 de locuitori. Străzile sunt curate, iar locuitorii n-au transformat niciodată pădurea care îi înconjoară într-o groapă de gunoi, aşa cum se poate vedea că se întâmplă des în România, Diferența constă în faptul că austriecii au înţeles, de ceva vreme înciace, că dacă fac mizerie, tot ei trăiesc în ea, un exemplu de disciplină, dar mai ales de educaţie!

Locuitorii din Mauerbach colectează selectiv gunoiul de 30 de ani. Iar selecţia se face în cel mai mic detaliu. Legislaţia îi obliga pe austrieci să aibă în gospodărie doua tomberoane : unul pentru deşeuri reziduale - adică tot ce nu se poate recicla - şi altul pentru hârtie! Primăria se ocupă să doteze fiecare locuinţă cu pubele.

Gunoiul se ridică în localitate de două ori pe săptămână. Pentru asta localnicii plătesc o taxă anuală de 200 de euro. Există în plus şi un centru de colectare - obligatoriu în fiecare localitate. Oamenii pot aduce aici şi alte tipuri de deşeuri.

Peter Buchner este primar în Mauerbach de patru ani și se implică personal ca localitatea pe care o administrează să rămână curată, fiind suprins de reporterul Pro TV în timp ce ridică un ambalaj de pe jos.

Reporterul Pro TV  i-a arătat lui Peter Buchner imagini cu ce se întâmplă în România, iar primarul austriac s-a îngrozit când a văzut cum stau tonele de moloz aruncate ilegal pe terenurile noastre virane.

Replica sa poate fi considerată ca fiind şocantă, dar este perfect adevărată și ar trebui să ne dea de gândit: “Teribil… Ouuu. Asta se întâmplă în Austria acum 70 ani. Aici aşa ceva nu este posibil””

 


CLICK - Follow us on Google News