Iluziile spulberate despre munca în străinătate ale unor tineri români: ”Sincer îmi pare rău să văd că românii noștri ne fac sclavii lor pentru niște bani”

Iluzii spulberate despre munca în străinătate ale unor tineri români: ”Sincer îmi pare rău să văd că românii noștri în afara țării ne fac sclavii lor pentru niște bani”

Printre riscurile pe care și le asumă cei care pleacă la muncă în străinătate se numără și cel de a nu nimeri un angajator care să le aprecieze la adevărata valoare capacitatea profesională sau să nu îi respecte, tratându-i ce pe niște sclavi…

Doi tineri care au plecat la muncă în Olanda își povestesc experiența nefericită prin care au trecut pe pagina de Facebook Avocatul Online, cea care i-a făcut să se întoarcă în țară.

”Am o mare problemă și necesită urgent un ajutor, dacă poate mă ajute cineva cu un sfat. Împreună cu un prieten, acum o săptămână am decis să plecăm în Olanda, la un abator. Am găsit un anunț pe Facebook în care se spuneau condițiile, avea și număr de telefon și am sunat. Am întrebat acolo ce și cum, ni s-a spus așa puțin, apoi mi-a spus să dau poză cu buletinele pe WhatsApp.

Am dat acele poze și mi-a trimis alte două poze. În prima scria care este salariul, cât ne costă cazarea, detalii esențiale. În cea de a două poză, scria că atunci când vom ajunge la sediu vom da buletinele și ni le vor înapoi după trei zile muncite în abator. Țin aceste buletine ca o garanție pentru că nu am avut noi bani să plătim transportul, ci firma de recrutare ne-a plătit. Bun până aici”, și-a început tânăra povestea.

”Sâmbătă, la 9:00 dimineața, am plecat la drum, cu o mașină cu nouă locuri, șoferul fiind de-al lor. Pe drum, șoferul a făcut multe chestii ilegale, nepotrivite etc… tocmai că să ne facă să ne îndoim foarte mult de ceea ce avea să se întâmple.

Luni, pe la prânz, a dat Domnul și am ajuns la sediul firmei în Germania, undeva la granița cu Olanda. Ajunși acolo, erau mulți oameni dubioși, mulți nesimțiți, dar din nou, nu asta e problema.

A început o româncă să ne zică ce, cum și în ce fel, printre care să ne zică că orele suplimentare, deși sunt plătite extra, sunt obligatorii. Asta deși în țară ni s-a spus că nu sunt obligatorii. Apoi ne-a pus să semnăm angajamentul că vom plăti cei 250 de euro la salariu și atunci ni s-au luat buletinele.

După aceea, ne-au luat de acolo și ne-au dus la primărie să ne facă BSN-ul, apoi a început să ne plimbe de colo-colo, într-un final, ne-au cazat într-o o casă vai de ea în Olanda. Ni s-a spus seara că va venit cineva la ora 8:00 să ne ia și să ne ducă la fabrică pentru protecția muncii”, a continuat ea.

Din acel moment, lucrurile au început să se deterioreze pentru cei doi români.

”A doua zi, a venit șoferul să ne ia pe la ora 11:00 și ne-a dus la o cazare în Germania. Am stat acolo vreo oră și după ne-a dus într-un final la abator în Olanda.

Acolo la fel, ne-a făcut protecția muncii, la fel, oameni nesimțiți. Și am plecat de acolo după ce am terminat fără ca măcar să ne spună dacă vom începe lucrul a doua zi, sau alte lucruri. Ne-au dus înapoi la cazare în Germania și de aseară stăm aici și nu mai știm ce să facem”, a completat ea.

Pentru că nimeni nu voia să le dea detalii și nici buletinele înapoi, tinerii s-au gândit la o soluție disperată.

”Ne-am gândit să fugim până la Haga, la Ambasada României, să spunem că ne-am pierdut buletinele, și să ne dea ceva la mână. Acum întrebarea este credeți că am primi ceva la mâna dacă am spune că le am pierdut? Și în cât timp ne-ar da acea foaie?

Avem 23 de ani, am vrut să vedem cum e să pleci din țară, să faci mai mulți bani, dar ajunși aici suntem bătaie de joc pentru niște nesimțiți… Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!”, a închis tânăra.

Impresionați de situația neplăcută în care au ajuns tinerii, mai mulți dintre cei  care au comentat postarea au încercat să le dea un sfat bun, să-i ajute.

Cineva i-a sfătuit să contacteze mai întâi Ambasada României: ”Mai bine trimite un email înainte și după mergeți.”

”Doamna respectivă cu care ați vorbit sau firma este din Brașov? Așa am pățit și eu cu mulți ani în urmă, aceiași chestie, dar când a venit domnul dimineață, să mă ia să mă ducă să semnez nu știu ce chestie i-am spus să îmi dea buletinul meu care era la el.

Bineînțeles nu a vrut, am insistat, tot nu a vrut, am insistat mai cum trebuie (înțelegi la ce mă refer ) și mi-a dat buletinul. Și am plecat, clar. După, ceea ce a urmat este mult de explicat: am dormit câteva seri pe străzi până am ajuns într-o gară unde era un târg de Crăciun și mi-am găsit de muncă o lună cu ajutorul unor român care lucra acolo.

Țin să menționez că, după ce am plecat a venit după mine unu din patroni cu politia și m-au găsit în gară. Dar nu au avut ce să-mi facă, le-am spus polițiștilor că este legerea mea dacă rămân sau nu la munca acolo. Deci dacă este același abator și aceeași firmă la care mă refer eu este dezastru. Mult noroc, mai bine stai să îți faci bănuți să pleci în țară înapoi”, a scris cineva.

”Rămân perplex, ce bătaie de joc între români! Sunt multe cazuri de acest gen. Profită de bieții oameni! Este inadmisibil ce se întâmplă! Actele de identitate nu se dau oricui, eventual copie a acestora. Mergeți la consulat, trebuie să vă ajute! Sunt obligați să vă ajute,de asta sunt acolo! La Poliție dacă ajungeți, vă vor aduce un translator. Mult succes, să fie bine!”, le-a spus altcineva.

Altcineva a încercat să-i ajute și s-a oferit să le dea un contact. ”Dacă știți puțin limba germană vă dau un număr de telefon tot din Germania. Poate vă angajează, este și cu cazare. Dacă nici mâine nu vă cheamă la muncă mergeți la poliție faceți denunț”, i-a sfătuit aceeași persoană.

”Sunați la poliție și probabil ca o să vă ajute ei cu titlul de călătorie plus transportul înapoi în România. Dacă vă duceți la Haga și spuneți ca ați pierdut buletinele o să vă dea un titlu de călătorie pe loc, valabil 30 de zile, dar vă întoarceți pe banii voștri. Eu am făcut voluntariat pentru o organizație care ajuta românii în Olanda, RomPro. O să mă interesez de contactul persoanei care vă poate ajuta și revin cu un comentariu”, a scris o doamnă.

”Nu ştiu de ce nu postezi pe grupurile din Germania şi Olanda. Referitor la buletine, vi le au luat ca şi garanţie, v-au zis clar ca vi le dă dupa câteva zile, după cum ai zis şi tu, trebuie să aibă şi ei o garanţie. Ce ar fi ca la fiecare transport gratuit, adică asigurat de ei, din 10 persoane cinci să fugă de acolo. Unde s-ar ajunge? Acum ce să zic, ești tânăr, puteai să ai răbdare câteva zile, cred ca v-au zis clar şi ai ştiut şi tu că mergeţi la muncă, nu la distracţie”, i-a luat altcineva la rost.

Tânăra cu postarea inițială a revenit și i-a răspuns: ”Îmi pare foarte rău dacă nu ați înțeles mesajul pe care eu l-am scris mai sus… Eu am spus clar, am venit să muncesc, dar sa fie și această firmă serioasa, să îmi ofere siguranță s.a.m.d.

Noi suntem de luni aici, astăzi este miercuri, iar nouă nu ni se spune nimic în privința la locul de munca, doar ne cară de la cazare la cazare… Normal că atunci când vezi o situație că asta, nu mai poți avea răbdarea necesară, pentru că te gândești că așa cum procedează acum, și salariul va fi asemănător. Sper că m-am făcut înțeleasă. Mulțumesc.”

”Am crezut că ești băiat, dar dacă ești fată cu atât mai mult trebuie să reacționezi și să mergi imediat la poliție, nu cumva să vă ducă la alte «munci». Nu vreau să te sperii, dar mi se pare că ați fost cam superficiale să plecați în lumea largă fără garanții. Actele nu se sechestrează de către nimeni deci fiți atente că miroase urât treaba”, i-a spus altcineva.

”Ieșiți în stradă, scrieți pe Gogle Translate în germană sau engleză ce ați pățit și arătați la primul echipaj de poliție. Ei o să vă aducă un translator și ăia care v-au oprit buletinul vor plânge 100%”, le-a spus altul.

ltcineva le-a atras atenția că cei care le-au reținut actele ar putea să facă tot felul de ilegalități cu ele, inclusiv să contacteze credite. ”Răspuns la întrebare: da, puteți să mergeți la ambasadă să cereți o foaie de drum, valabilă 30 de zile. Cu ea puteți veni în România!

Dar cine știe ce prostii mai fac ei cu actele dumneavoastră, credite sau alte minuni, așa că cel mai bine ar fi să mergeți la poliție să faceți plângere. Îmi pare rău de ce ați pățit! Dacă totuși vreți să rămâneți, puteți să căutați de muncă la restaurante sau azile de bătrâni (de obicei oferă și cazare). Dar întâi aveți grijă să vă recuperați buletinul! Succes!”, a fost o altă sugestie între alte câteva zeci sau sute.

”Aceeași greșeală era să o facem eu și iubita mea, probabil că același anunț l-ați găsit și voi pe internet, dar spre fericirea noastă și mulțumim Lui Dumnezeu pentru asta, mi s-a dat o șansă să plec pe tir tot cu iubita mea. Sincer îmi pare rău să văd că românii noștri în afara țării (Germania) ne fac sclavii lor pentru niște bani.

Eu aș zice să faceți cumva să veniți spre țară și la vamă în România să spuneți ce s-a întâmplat și să va faceți alte buletine în țara voastră. Mă gândesc că sigur aveți copii după buletine acasă în România sau ați făcut poze după ele. Mult succes și sper să fiți bine…”, a scris altcineva.

În final, tânăra a revenit cu un mesaj în care a anunțat că a reușit să rezolve problema. ”Aseară am fugit de unde stăteam cu bagajele și ne-au ajutat niște prieteni care cunosc limba germană.

Au sunat ei la 112 pentru noi. Au încercat să le explice ce s-a întâmplat, iar la scurt timp a ajuns o mașină de poliție. La fel, au vorbit prietenii noștri cu ei, le au dat detaliile etc. Și într-un final nu au făcut nimic… decât să ne despartă, el a fost dus într-un centru de ăsta pentru oameni care nu au dormi, iar eu la fel.

Prietenului meu nu i-a convenit unde l-a adus, le-a spus că nu i se pare ok și nu i-a interesat, ci pur și simplu au plecat. Am vorbit cu el, ne-am hotărât să ne întoarcem la cazare.

Ne-a trezit un coordonator acum dimineața, ne-a întrebat ce s-a întâmplat, i-am spus că pe lângă buletin e vorba că aseară s-au îmbătat mai mulți coordonatori și au început să țipe, să se ia la bătaie și nu avem cum să stăm aici. A spus că înțelege și ne-a spus: «vreți să plecați sau vă căutăm altă cazare?»

Clar am cerut buletinele, ne-am găsit și cu ce să ne întoarcem acasă și pentru data viitoare, ne-am învățat lecția. Mulțumim tare mult pentru toate sfaturile pe care ni le ați scris!”, a încheiat tânăra.

Un medic ATI de la Institutul ”C.C Iliescu” din București s-a sinucis

Un medic ATI de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București a murit vineri dimineață. Doctorul avea 58 de

Un tânăr de 23 de ani a murit într-un salon de tatuaje dintr-un mall din Timișoara

Un tânăr în vârstă de de 23 de ani, client al unui salon de tatuaje dintr-un mall din Timişoara, a încetat din viață, vineri, după

Reacția unei adolescente, căreia i-a fost refuzat un avort, a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi

O adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XII-a, s-a prezentat marți seara, 9 aprilie 2024, alături de mama ei, la Unitatea

O pisică gestantă a venit singură la ușa unui spital veterinar, pentru a cere ajutor – video

La spitalulul veterinar Arcadia Vet din Iași s-a petrecut un eveniment neașteptat, care demonstrează că, în ciuda reținerilor pe care le manifestăm, animalele sunt mult

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”

Într-o declarație de presă, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a declarat că primele date arată că nu au existat nereguli în privința

Un sătean a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori

După ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria, un localnic din comuna Dragotești, județul Gorj, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă

Tatăl lui Sebi, studentul ucis în accidentul de la 2 Mai: ”În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc”

Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu care se urcase drogat la volan, a declarat,

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon care va cerceta veridicitatea unei sesizări cu privire la un

Fostul actor și sportiv american O.J. Simpson a murit

Fostul jucător de fotbal american și actor O.J. Simpson a murit la 76 de ani, fiind bolnav de cancer, scrie ABC News. ”Tatăl nostru, Orenthal

Akebono, marele campion la sumo, a murit la 54 de ani

Akebono, primul mare campion de sumo venit din afara Japoniei, a încetat din viață la 54 de ani. În urma sa au rămas soția și