3dots.ro

Două cazuri de difterie, confirmate în România. Boala, extrem de contagioasă, nu a mai fost întâlnită din 1990

Două cazuri de difterie, confirmate în România. Boala, extrem de contagioasă, nu a mai fost întâlnită din 1990

Două cazuri de difterie au fost confirmate în București, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. Cele două persoane afectate sunt din București și ambele provin din medii defavorizate, persoane fără un adăpost, locuind în condiții precare și sunt și consumatori de droguri.

Situația i-a uimit pe specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică, dar și pe medicii infecționiști, pentru că este vorba de o boală care nu a fost eradicată, dar care nu a mai avut incidență în România din 1990.
.
Foarte important este de precizat faptul că în cazul celor două persoane nu au fost bacili producători de toxină, ceea ce înseamnă că boala a fost ușoară, cu simptome ușoare: afecțiune strict cutanată, fără manifestări la distanță, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae, se transmite prin contact fizic direct sau prin inhalarea de secreții ale tusei și strănutului de la persoane infectate.

Difteria este o boală infecţioasă acută şi transmisibilă. Se manifestă prin inflamaţie fibrinoasă pe mucoasa organelor afectate (amigdale, faringe, laringe, nas etc.) şi evidente simptome de intoxicaţie, cauzate de toxina difterică, care cu preponderenţă afectează sisteme cardiovascular şi nervos, rinichii şi glandele suprarenale

Simptome: febră, durere de gât și răgușeală, ganglioni limfatici inflamați, aparitia unei membrane groase de culoare alb-gri în partea din spate a gâtului, rinoree, durere de cap, iritabilitate, slăbiciune. Difteria cutanată poate provoca blistere cu puroi, piele roșie, dureroasă, ulcerație

Difteria este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare – vaccinul hexavalent, care se administrează la vârstele de două luni, la patru luni și la 11 luni.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs