Cum a ajuns România groapa gunoaielor toxice ale Europei - video

18 Feb 2020 | scris de Monica Pavelescu

Minți fără perspective, calibrate pe câștig cu orice preț, pun în pericol sănătatea românilor, incinerând deșeuri toxice periculoase, care ar trebui tratate în mod special, ceea ce ar implica desigur costuri mai mari, fără ca nimeni să-i controleze...

Cum a ajuns România groapa gunoaielor toxice ale Europei - video

O investigaţie jurnalistică transfrontalieră, realizată de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), dovedește că România a ajuns să fie locul în care sunt aduse deșeuri periculoase din Europa pentru a fi arse fără control.

Documentarul ”Secrete de Ciment”, publicat de jurnaliştii de la Rise Project, a ajuns în atenţia presei internaţionale, după ce a dezvăluit că şapte fabrici de ciment din România folosesc ca materie primă deşeuri din Italia şi Germania, aduse în România pentru a fi incinerate.

Investigaţia realizată în 2019 de Rise Project arăta că fenomenul arderii deşeurilor în cuptoarele fabricilor de ciment a luat amploare.

”Reziduurile pentru care nu există teoretic soluţii de reciclare au înlocuit astfel combustibilul tradiţional, cărbune sau petrol, poluant şi el. Reţeta este extrem de profitabilă: fabricile nu doar că nu mai plătesc carburantul pentru producţia proprie, ba chiar iau bani să folosească deşeul primit.

Cei şapte coloşi industriali din România pot incinera anual un milion de tone de deşeu menajer, adică o cincime din cât producem cu toţii. Problema e că ard orice, inclusiv substanţe strict interzise, iar toxinele emanate în atmosferă au efecte dramatice asupra sănătăţii populaţiei, reclamă doctorii şi autorităţile”, informează autorii documentarului ”Secrete de ciment”.

Una dintre fabricile de ciment vizate de ancheta jurnalistică a fost uzina din Chişcădaga, un sat din judeţul Hunedoara aflat în vecinătatea oraşului Deva. Aici, în ultimii cinci ani, două incendii au avut loc în depozitele de gunoaie folosite drept combustibil.

Într-un articol cu titlul ”România, locul unde gunoiul Europei este ars (ilegal)”, euronews.it comentează: 

”Aducerea gunoiului pentru depozitare în România este interzisă, dar multe companii eludează legea transmiţând-o ca mărfuri normale. Odată ajunse în România, aceste deşeuri sunt arse în interiorul uzinelor de ciment la costul modest de 17 euro pe tonă. Dar ceea ce este mai rău este că deşeurile speciale sunt, de asemenea, tratate în acest fel”.


CLICK - Follow us on Google News