Alexandru Rafila, despre cazul rugbistului repatriat din Africa de Sud, infectat cu coronavirus

Un jucător de rugby de la CSM Știința Baia Mare, repatriat marți din Africa de Sud, a fost confirmat cu noul coronavirus. O probă va fi trimisă pentru secvențiere la Institutul Cantacuzino.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă, a declarat că proba RT-PCR a fost recoltată marţi seară la Aeroportul Internaţional Maramureş, rezultatul fiind pozitiv.

"Jucătorul este internat în spital. Nu are probleme de sănătate, dar este ţinut sub observaţie şi beneficiază de tratament medical.

Având în vedere istoricul de călătorie în Africa de Sud, se va recolta o nouă probă care va fi trimisă pentru secvenţiere la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino', Bucureşti", a spus Dan Bucă.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că sportivul este asimptomatic.

”Sportivul este asimptomatic, nu are nimic, este ținut sub observație. O să fie trimis rezultatul la Institutul Cantacuzino, pentru secvențiere. El este izolat.

Să vă explic de ce este îngrijorător. În loc să avem 10.000 de cazuri, vom avea 20.000 de cazuri, pentru că e mai transmisibilă. Atunci, și persoanele cu complicații vor fi mai multe și pune presiune suplimentară pe sistemul de sănătate.”, a spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, jucătorul de rugby este vaccinat.

Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a ajuns în noaptea de marţi spre miercuri pe Aeroportul Internaţional Maramureş (AIM), transportul fiind asigurat cu o aeronavă ATR a companiei Tarom.

"Echipa de rugby a fost transportată de la aeroport cu microbuze ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, însoţite de echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei, la locaţia de carantinare.

După opt zile vor fi efectuate teste RT-PCR, iar dacă rezultatul probelor este negativ, în a zecea zi, cele 29 de persoane pot ieşi din carantina instituţionalizată", a spus subprefectul judeţului Maramureş, Rudolf Stauder.

În principiu, după cum a fost descris modul de răspândire al noii tulpini a coronavirusului, daca rugbistul baimărean e infectat cu varianta Omicron, majoritatea pasagerilor ar fi trebuit să-l contracteze.