Comparație între salariile oferite de IKEA în România și în Spania. ”Bravo timișorenilor pentru că nu se lasă plătiți ca ultimii sclavi”

Comparație între salariile oferite de IKEA în România și în Spania. ”Bravo timișorenilor pentru că nu se lasă plătiți ca ultimii sclavi”

Deschiderea unui nou magazin Ikea la Timișoara  a fost produs ocazia unei comparații între politica salarială aplicată de compania suedeză în România și Spania.

Ideea a fost generată de reacțiile produse ăn comunitatea Reddit România de oferta salarială făcută de Ikea  potențialilor vitori angajați din Timișoara.

”Foarte bine. Să nu găsească până nu plătesc mai bine. Bai dar chiar așa am ajuns? Sa ne vadă toți ca fiind ultimii disperați pentru 2.000 lei? Este o bătaie de joc”.

”Bravo timișorenilor pentru că nu se lasă plătiți ca ultimii sclavi. Până la urma nu e magazin de colț de cartier, e ditamai ”imperiul” al mobilei”, scrie un comentator pe Reddit.

”Nu e m…e Ikea. E m…e ierarhia corporațiilor. Nu te angajează suedezul care deține Ikea, el angajează un român care angajează alt român care te angajează pe tine pe 400€.

De la ei (Ikea) pleacă salariul probabil mult mai sus decât 400€ dar după ce trece prin 4…5 clase de fomiști logic că ești angajat pe un salariu basically inexistent fiindcă altfel team leaderii și managerii cum să se duca de două ori pe an în vacanțe la Maldive și la schi în Austria?

Salariile alea au fost propuse de echipa de management din România” – a scris un alt membru al comunității.

Ikea a reacționat precizând în spațiul public că salariile nu ar fi de fapt 2.000 de lei (400 de euro), ci de 3.000 de lei (circa 600 de euro).

Mihai Mateaș, profesionist din industria de Marketing Digital, a făcut o comparație în salariile, prețurile practicate și profitul IKEA România vs Ikea Spania.

Mihai Mateaș a găsit următoarele salarii ale angajaților Ikea Spania: casier/ă (1.614 euro), angajat depozit (1.248 euro), lucrător comercial (1.241 euro), angajat curățenie (1.200 euro).

”Mi-am zis că poate plătesc mai mult impozit pe profit aici decât acolo și, na, tre să taie de undeva… Doar că nu: 25% impozitul pe profit în Spania, 16% impozitul pe profit în România”, a mai scris Mihai Mateaș.

Într-un articol publicat de Business Insider (ediția spaniolă), se arăta că salariul mediu la Ikea Spania este de 1.536 de euro brut pe lună.

”Salariul de bază este de fapt mai mic, dar că prin adăugarea de bonusuri și alte beneficii suma crește.

De exemplu, lucrătorii Ikea au indemnizații de maternitate, asigurări de viață și un supliment salarial cuprins între 600 și 4.900 de euro (brut pe an) la 6 luni de la intrarea în companie”, arată articolul din Business Insider.

Comparație între prețurile Ikea de pe piata spaniolă și cea din România

Mihai Mateaș a făcut o comparație și între prețurile practicate de Ikea în Spania și în România, la produsele cele mai vândute: pat, canapea, covor, dulap, spațiu de depozitare:

Ektorp – canapea – 399 euro în Spania (1.970 lei) – 2.000 lei în România

Malm – pat 140/200 – 199 euro în Spania (979 lei) – 1.029 lei în România.

Tigerfrink – depozitare – 15 euro în Spania (74 lei) – 80 lei în România

Brimnes – dulap – 152 euro în Spania (750 lei) – 800 lei în România

Stoense – covor – 129 euro în Spania (635 lei) – 700 lei în România

Comparație între cifra de afaceri și profit Ikea România – Spania

Mihai Mateaș Mateaș a comparat și cifra de afaceri și profitul companiei în cele două piețe de desfacere, Spania și România.

”Deci de ce nu ”își permite” Ikea să dea salarii mai mari în RO? Mai mari decât jumătate sau o treime din cât plătesc în Spania, zic… Mi s-a zis să compar și cifra de afaceri”, a scris el.

Cifra de afaceri Ikea România în 2021: 1,081,767,329.00 RON (219,6 milioane de euro)

Cifra de afaceri Ikea Spania în 2021: 1,682 miliarde de euro

Nr. magazine Ikea România: 2

Nr. magazine Ikea Spania: 20

Cifră de afaceri per magazin România: 110 milioane de euro

Cifră de afaceri per magazin Spania: 84 milioane de euro

Profit Ikea Spania 2021: 81,4 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin)

Profit Ikea România 2021: 8 milioane de euro (circa 4 milioane de euro pe magazin)

”Fiindcă spaniolii sunt niște cetățeni ceva mai educați și mai obișnuiți cu democrația, ei au sindicate funcționale și competente, inclusiv la IKEA, iar sindicatele au cerut anul acesta majorarea salariilor tuturor angajaților cu 18%, ca să acopere inflația. Altfel, proiectul de extindere a IKEA în Spania pur și simplu nu se întâmplă”, a concluzionat Doru Șupeală, consultat în afaceri și managementul resurselor umane.

Ikea România a reacționat la această discuție publică  privind politica sa salarială din România.

”Ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect, incluziv și competitiv pentru toți colegii noștri, iar din acest motiv nu există angajați în echipa noastră care să primească salariul minim pe economie.

Salariile oferite de IKEA sunt stabilite în baza unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din zona respectivă”, a precizat Ikea.

Reprezentanții companiei au precizat că salariul net pentru angajații Ikea din Timișoara pornește de la 3.000 de lei lunar fix, acesta incluzând tichetele de masă și decontarea lunară a transportului.

”În funcție de turele în care lucrează, angajații noștri primesc sporuri de weekend și de noapte, astfel adăugându-se o valoare adițională cuprinsă între 10% sau 35% la salariul lor final”, a transmis IKEA România presei.