3dots.ro

Ce salariu câștigă un nepalez care lucrează ca tâmplar în România. Familia lui a reușit să își facă o casă cu banii trimiși

Ce salariu câștigă un nepalez care lucrează ca tâmplar în România. Familia lui a reușit să își facă o casă cu banii trimiși

Cumva reeditând poveștile românilor plecați să muncească în străinătate și nepalezii care lucrează la noi o fac tot pentru bunăstarea familiilor rămase acasă…

În urmă cu jumătate de an a sosit în România, la Codlea, unde lucrează ca tâmplar la o fabrică de mobilă și simte în fiecare zi siguranța locului de muncă.

Acasă, în Nepal, soția sa face menajul la două familii bogate din Kathmandu și câștigă 35 de dolari pe lună. Nu s-ar fi putut descurca în niciun fel, dacă soțul său nu venea în România să muncească.

Faţă de România, unde ajunge să câștige 550 de euro pe lună, salariul minim din Nepal este de patru ori mai mic. Banii câștigați în România i-au ajutat familia să aibă o casă.

În același cartier, la 10 kilometri distanță, altă familie luptă pentru o viață mai bună. Și ei au avut acelaşi vis: o casă nouă. Totul a fost posibil cu bani trimişi din România.

Părinții lui Nisan spun că acesta a venit în România să sorteze deșeuri. L-au revăzut o singură dată în 3 ani.

„Sunt bucuros că are o slujbă în România. Aici nu este de lucru. Mai bine decât în Nepal, aici banii sunt puţini,” spune tatăl lui Nisan.

Conform unor estimări recente, numărul muncitorilor din Asia care lucrează în România a depășit deja cifra de 200.000.

Situația survine într-un context în care țara noastră se confruntă cu o criză a forței de muncă, pe fondul plecării unui număr semnificativ de români în țări precum Germania, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie.

Potrivit datelor oficiale, se estimează că până la sfârșitul acestui an, numărul total al muncitorilor străini care lucrează în România va ajunge la aproximativ 340.000 de persoane. Din această cifră, peste 200.000 de muncitori provin în special din țările asiatice.

Muncitorii străini sunt din ce în ce mai numeroși în țara noastră. Construcțiile și turismul sunt domeniile cu cei mai mulți angajați din Nepal, Pakistan și Sri Lanka. În România există un deficit real pe piaţa muncii. Iar importul de forţă de muncă e salvarea pentru mulţi patroni.

Despre ei, angajatorii spun că sunt mult mai productivi, vin în fiecare zi la munca, sunt dispuși să învețe, au răbdare de fier și în orice lucrare ce ţine de finețe, sunt ași.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs