Patru ani de procese pentru salvamarii care au scos din valuri un avocat, care le-a cerut 40.000 de euro despăgubiri

16 Mai 2020 | scris de Anita Raicu

Trei salvamari şi un poliţist local au nevoiți să tot dea declarații în fața procurorilor și plimbați prin sălile de judecată timp de patru ani de către un turist nemulțumit de faptul că a fost scos din apa mării într-un moment care i-ar fi pus viața în pericol.

Patru ani de procese pentru salvamarii care au scos din valuri un avocat, care le-a cerut 40.000 de euro despăgubiri
Avocatul bucureştean a fost scos din apă cu ajutorul unor voluntari

Incidentul s-a produs pe 22 august 2016, pe o plajă din staţiunea Mangalia. În ziua respectivă s-au înregistrat şase cazuri de persoane înecate pe plajele din zonă, marea fiind agitată.

Silviu Radu Luncan, un avocat bucureștean, intrase în apă pentru a-şi ”face baia zilnică de două ore în mare“.

Deşi era arborat steagul roşu, care interzicea scăldatul, bărbatul nu a vrut să urmeze indicațiile salvamarilor, motivând că este un înotător experimentat, cu participări la campionate naționale de înot, și că nu depășește geamandura.

În tot acest timp, un echipaj SMURD resuscita pe plajă un bărbat scos din valuri, care ulterior a murit, iar salvamarii căutau un copil dispărut, pe care apa l-a scos a doua zi la mal mort.

După mai bine de o oră de tratative, mai mulţi turişti au intrat în apă şi l-au scos forţat pe avocat, pe plajă fiind încătuşat de un poliţist local şi dus la Poliție pentru identificare.

”Noi eram prinşi într-o altă intervenţie, era un bărbat pe plajă pe care-l resuscitau cei de la SMURD. În timpul acela el era singurul în apă. Ne-am dus trei dintre salvamari să-l scoatem. Nu am reuşit. Au venit nişte voluntari şi ei l-au scos.

Noi nu am pus mâna pe el. Nu voia să iasă. Spunea să-l lăsăm să-şi termine baia, că va ieşi el. I-am spus că nu este voie, marea fiind periculoasă. După acest moment, noi ne-am văzut de căutările noastre. Era un copil dispărut în valuri. După un an ne-am trezit chemaţi la Parchet. Noi i-am vrut binele şi rău am găsit“, a declarat Şerban Grigore, unul dintre salvamarii implicați.

”Medicul de pe elicopterul SMURD ne-a rugat să scoatem pe toată lumea din apă. Era steagul roşu arborat, deci interzis accesul în apă. Dacă era toată lumea afară din apă, noi puteam urmări dacă apare copilul dispărut undeva.

Toţi au ieşit, doar domnul Luncan a refuzat categoric. Nu ştiam atunci nici cum îl cheamă, nici calitatea dânsului. Au intrat trei salvamari după el, i-a înjurat, i-a împins, băieţii s-au lăsat păgubaşi. El susţinea că şi-a plătit concediul şi nu-l interesează nimic.

Vreo oră s-au chinuit salvamarii, după care au intrat câţiva turişti de pe plajă, l-au luat şi l-au adus la mal. A fost încătuşat de un coleg de-al meu, pentru că era recalcitrant. Eu nu am pus mâna pe el“, povesteşte ce s-a întâmplat poliţistul local Manuela Dogaru.

După incident, avocatul a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia împotriva a trei salvamari şi a unui poliţist local, acuzându-i pe salvamari de purtare abuzivă, iar pe poliţistul local - de privare de libertate în mod ilegal, solicitând daune de 10.000 de euro fiecăruia.

În octombrie 2017, procurorul de caz a clasat plângerea avocatului, pe motiv că faptele nu există, dar acesta s-a adresat instanţei cu contestaţie.

Magistraţii Judecătoriei Mangalia i-au admis, în 2018, contestaţia şi au retrimis dosarul la Parchet pentru ca procurorii să completeze urmărirea penală. Au urmat alte audieri, verificarea şi administrarea probelor, iar la final, procurorul de caz a decis din nou, în 2019, clasarea cauzei.

Nemulţumit, avocatul a contestat decizia procurorului, iar în luna februarie 2020, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia a decis, din nou, că plângerea lui Silviu Radu Luncan este neîntemeiată.

Avocatul nu s-a oprit aici. A formulat o contestaţie în instanţă, iar în luna martie 2020, judecătorul de cameră preliminară a decis, de data aceasta definitiv, să respingă ca nefondată plângerea acestuia. 


CLICK - Follow us on Google News