Salvamont. După trei zile de căutări, turistul rătăcit pe munte, la Sinaia, a fost găsit acasă

Din păcate, există destul de mulți turiști care se aventurează pe munte, fără echipament adecvat, fără să cunoască traseul pe care au pornit sau limitele capacității lor de efort…

Tot printre aceștia sunt și cei care consideră că echipele de salvatori montani le stau la dispoziție, după bunul lor plac, fără să conștientizeze faptul că și aceștia au familii, viață personală și că și-ar fi putut petrece altfel timpul decât umblând după ei pe coclauri de munte.

Dar limitele bunului simț sunt depășite zdravăn! Bunăoară, cazul unui turist căutat trei zile de 18 salvatori montani din Prahova, care a fost găsit teafăr, acasă… Bărbatul şi-a deschis telefonul abia luni dimineaţă uitând să anunţe echipele Salvamont, care îl căutau încă se sâmbătă noaptea, că nu mai are nevoie de ajutor.

Turistul căutat degeaba timp de trei zile a sunat sâmbătă seară, după ora 21:20, şi a anunţat că s-a rătăcit pe traseul Piatra Arsă-Poiana Stânii – un traseu de dificultate medie, conform salvatorilor – şi că nu mai ştie cum să coboare de pe munte, a declarat şeful Salvamont Sinaia, Nae Cojanu. Ulterior, salvatorii nu au mai putut să ia legătura cu el telefonic.

”A spus că este într-o zonă cu ziduri din beton şi apă multă, am căutat azi noapte toate zonele şi nu l-am găsit. În această dimineaţă am reluat căutările”, a declarat şeful Salvamont Sinaia.

Potrivit Salvamont, la acţiune au fost mobilizaţi 18 salvamontişti din cadrul formaţiilor Salvamont Prahova, Sinaia şi Buşteni, 6 pompieri şi 3 jandarmi.

”Dupa 3 zile de căutari, zi si noapte, de la apelul de urgenţă lansat de cel cu probleme, după un efort deosebit a zeci de salvatori, după resurse umane, materiale şi financiare consumate, abia acum cel dispărut a binevoit să îşi pornesca telefonul şi astfel să aflăm că el se afla bine mersi la domiciliu.

Noi nu mai putem spune nimic, astfel de situaţii depăşesc capacitatea noastră de înţelegere…”, este mesajul postat luni la prânz pe pagina de Facebook Salvamont România.