Un sarcofag roman vechi de 1700 de ani, distrus  în cimitirul din Alba Iulia. „Este excavatorist. Dă de pietre, le scoate!”

Un sarcofag roman vechi de 1700 de ani, distrus  în cimitirul din Alba Iulia. "Este excavatorist. Dă de pietre, le scoate!"

Un sarcofag pe care era prezentă inscripție din secolul al II-lea și cu chipul Medusei sculptat în piatră a fost făcut bucați, cu excavatorul, în cimitirul din Alba Iulia.

Un localnic, care a înțeles ar putea fi vorba despre o mare descoperire arheologică, a sesizat incidentul, dar când arheologii au mers la fața locului, să verifice, și-au pus mâinile în cap!

Sarcofagul vechi de 1700 de ani fusese distrus de excavator, iar fragmente istorice erau împrăștiate în toată zona, inclusiv în groapa în care urma să fie coborât sicriul unei persoane decedate, scrie Alba24.

În timp ce efectua lucrări pentru extinderea cimitirului din Alba Iulia, un muncitor a dat, în pământ, peste ceea ce păreau a fi niște bolovani. Neștiind despre ce este vorba, excavatoristul a continuat să sape și să scoată cu cuva utilajului bucățile de piatră.

După o primă evaluare, sacrofagul ar avea undeva la 1700 de ani vechime, un indiciu oferit de tehnica de gravare a inscripției, spun arheologii,  care ar fi fost folosită în secolul al II-lea.

”Ne-am uitat la fragmente și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui.

Un sarcofag roman din piatră era format din două ‘operculum’ și ‘arca’. Sunt bucăți din arcă și din capacul sacrofagului, care are la colț patru sferturi de sferă. (…)

Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa. Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate”, a explicat arheologul George Bounegru.

Potrivit arheologilor, sarcofagul ar fi avut undeva la doi metri și jumătate și a aparținut unui bărbat pe nume Claudius (CL), care ar fi trăit 30 de ani.

„Dedicația e pusă de ‘coniux’, forma ‘coniugi’, traducere din latină însemnând ‘soția defunctului'”, au explicat specialiștii.

Întrebat cine își putea permite un asemenea sarcofag, arheologul George Bounegru a răspuns:

”Evident una dintre personalitățile de la Apulum, nu își putea permite oricine sarcofagul costa destul de mult… O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag”.

Contactat de jurnaliștii de la Alba24, administratorului cimitirului spune că regretă nefericita întâmplare, luându-i apărarea muncitorului și explicând faptul că există un vid legislativ în domeniu.

„El este excavatorist. Dă de pietre, le scoate!

A fost la un moment dat și o cercetare penală pe tema asta acum vreo 3-4 ani și s-a clasat. La nivel legislativ este un vid: mormintele, săpătura pentru morminte, pentru cavouri, borduri nu se supun Legii 50 a construcțiilor.

Nu se consideră construcții, drept pentru care nu se emit certificate de urbanism și pentru că nu se emit certificate de urbanism nu se poate cere descărcare arheologică.

Deci este un vid legislativ, în care eu am încercat să îmi arăt bună voința și am făcut o adresă, acum ceva ani, către la Muzeu să vină, dacă doresc, când sap un rând de gropi, să vină un reprezentant să stea acolo și să vadă. Nu am primit răspuns în trei ani de la adresa aia.

Eu normal că mi-am văzut de treabă, că nu era să stau cu morții neîngropați”, a declarat Ion Radu Bogdan pentru sursa citată.

Bucățile din sarcofag vor fi duse la Muzeul din Alba Iulia, într-un spațiu special de depozitare, pentru a fi cercetate și mai apoi pentru a începe reconstituirea și reconstruirea acestuia.

De incidentul de la cimitir au aflat și polițiștii, care au deschis un dosar penal in rem, pentru distrugere și lucrări care pot afecta site-urile arheologice.

Cristina Neagu, în doliu! Tatăl handbalistei a încetat din viață la 68 de ani

Constantin Neagu, tatăl handbalistei Cristina Neagu, a încetat din viață la 68 de ani și a fost înmormântat la Domnești,  cimitirul Ghencea II, în cadrul

”Lupta mea cu Tesla”:  românca al cărei nume este gravat pe mașinile companiei lui Musk, bolnavă de cancer, își mai dorește doar să primească scuze

Contribuția româncei Cristina Bălan la crearea Tesla Model S a fost atât de apreciată de producătorul american încât inițialele numelui său au fost gravate pe

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc la PRO TV

După ce-au dat uitării oboseala acumulată la ”Chefi la cuțite”, la Antena 1, cei trei bucătari revin în televiziune, dar în cea din Pache Protopopescu!

Locul de vacanță cu prețuri neschimbate de 10 ani. ”Numai la noi se practică japca!”

Spre disperarea multora dintre hotelierii din țară, mulți români aleg să petreacă vacanțele în străinătate. Această opțiune este motivată de faptul că, așa cum certifică

Mărturisirea unui supraviețuitor de pe Titanic, salvat de la îngheț chiar de femeia pe care o ajutase să urce în barca de salvare

Peste 1.500 de persoane au murit după ce Titanicul s-a izbit de un iceberg în Oceanul Atlantic pe 14 aprilie 1912, ceea ce a dus

Un restaurant italian le oferă o sticlă de vin gratis clienților care lasă telefoanele la intrare

Un restaurant italian a luat decizia de a-și ajuta clienții să se rupă de tehnologie măcar pentru momentele în care le trec pragul localului, oferindu-le

Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat români din Cernăuți: „Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți” – video

Situația din Cernăuți, unde trăiește o comunitate semnificativă de români, devine tot mai tensionată pe măsură ce autoritățile ucrainene intensifică eforturile de mobilizare a populației

Doi soți din Marea Britanie s-au trezit divorțați din greșeală, după ce un avocat le-a încurcat dosarul

Doi britanici au aflat că nu mai formează o familie și că sunt divorțați, după ce angajații unei companii de avocatură a comis o eroare,

Sfatul primit de Micahel Caine de la John Wayne: ”Va urina pe pantofii tăi!” – video

Chiar și Michael Caine a trecut prin perioada în care era doar un tânăr actor care bătea la porțile afirmării și în care prezența sa

A murit Costel Corduneanu. Interlopul a încetat din viață pe masa de operație

A murit Costel Corduneanu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii interlope din Iași și liderul clanului Corduneanu. Cunoscut în lumea interlopă, dar și