3dots.ro

Întrebați dacă au luat primă de performanță în 2022, șefii ASF nu răspund sau o fac în bătaie de joc – video

Întrebați dacă au luat primă de performanță în 2022, șefii ASF nu răspund sau o fac în bătaie de joc – video

Șefii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost invitați în Comisia Buget-Finanțe și cea Economică, pentru a clarifica modul în care instituția și-a îndeplinit atribuțiile, în contextul intrării în faliment sau insolvență a mai multor companii de asigurări.

Cele două ore de discuții purtate cu senatorii din comisii au avut darul să-i enerveze, iar întâlnirea cu presa a consolidat această stare.

În momentul în care a ieșit de la comisiile parlamentare, președintele ASF, Nicu Marcu, a fost întrebat dacă a încasat prime de performanță în 2022.

Cotidianul Libertatea a dezvăluit faptul că președintele ASF, Nicu Marcu, a încasat în 2022 15 salarii în loc de 12.

Autoritatea de Supraveghere Financiară se află sub control parlamentar și ar trebui, conform legii, să răspundă tuturor întrebărilor venite din partea senatorilor și deputaților din Comisia de buget- finanțe.

”Vreau să vă spun că toate veniturile mele sunt publice defalcat pe proveniență”, a spus Nicu Marcu, președintele ASF, dar i s-a atras atenția că veniturile sale complete nu sunt publice veniturile, primele încasate nefiind trecute în declarație.

Ulterior, întrebat încă o dată dacă a încasat primă de performanță în 2022, președintele ASF s-a făcut că nu a auzit întrebarea.

Nici la a treia încercare de a obține un răspuns din partea sa cu privire la primele pe care le-a încasat în 2022, el nu a răspuns. În deplină tăcere. el a plecat din fața jurnaliștilor și s-a urcat în lift.

Nici vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, n-a dorit să discute cu presa pe tema primelor de performanță încasate.

Aflat lângă președintele ASF, vicepreședintele Roșu a fost și el întrebat despre prima de performanță.

Nervos, întorcându-se cu spatele atunci când a auzit întrebarea, Cristian Roșu a replicat pe un ton răstit: ”aveți un fix!”

Pentru retragerea rapidă i-a fost împiedicată de întârzierea liftului, ca să scape de întrebările incomode, vicepreședintele ASF a plecat pe culoarele Parlamentului.

”Hai să trecem, omul ăsta are un fix și îl deranjez”, a afirmat Cristian Roșu.

Ulterior, s-a întors spre reporter și i-a spus ”hai cu mine!”.

”Dau bine în poză?”, spune Cristian Roșu, în timp ce a ridicat foile pe care le avea în mână spre obiectivul aparatului de filmat, pentru a-l bloca. Ulterior, a lovit cu foile și dosarul pe care îl ținea în mână de două ori în telefonul cu care era înregistrat.

Pentru a scăpa de întrebare, el s-a refugiat în biroul președintelui Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir .

După câteva minute a ieșit din birou, crezând că nu va mai fi întrebat. A repetat gestul de a pune în fața obiectivului foile pe care le ținea în mână.

Deputații din Comisia de Buget-Finanțe au încercat să afle din 7 februarie care au fost primele încasate de conducerea ASF în 2022. Solicitarea venise din partea a doi deputați: Claudiu Năsui (USR) și Horia Țuțuianu (PSD).

Ulterior, președintele Comisiei de buget finanțe din Cameră, Bogdan Huțucă, a cerut conducerii ASF să prezinte situația primelor încasate anul trecut.

Răspunsul a fost primit după o lună, iar el conținea doar un link cu salariul conducerii ASF. Fără vreo mențiune despre primele încasate.

Comisia de Buget-Finanțe a revenit cu întrebarea către președintele ASF și i-a cerut să ofere un răspuns complet cu situația primelor încasate.

Într-un al doilea răspuns, venit luni, 20 martie, pe adresa Comisiei de buget-finanțe link-ul inițial a fost înlocuit cu informația prezentată dacă se accesa acea pagină.

”Nu îmi vine să cred. Prima dată ne-au trimis un link, ne-au luat la mișto, acum îmi deschid ei link-ul și îmi trimit răspunsul. Noi doream să vedem primele, nu ce ne trimit ei”, a declarat un membru al Comisiei de buget-finanțe din Cameră.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs