Serghei Mizil, despre prietenia cu Nicu Ceaușescu: «Câți pot să aibă copilăria pe care am avut-o noi? Într-un fel, a furat-o nevinovat»

Serghei Mizil a vorbit de prietenia ce-l lega de Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al Elenei și al lui Nicolae Ceaușescu.

Serghei Mizil spune că relația dintre ei s-a răcit atunci când și-a dat seama că, neavând nicio intenție de a se apropia de zona politică, a înțeles că interesele lor nu mai aveau cum să fie aceleași.

”Toată copilăria noastră am fost împreună. Stăteam în casă împreună luam masa împreună, la multe la mare la Snagov peste tot pe unde mergem eram împreună.

La un moment dat, ne-am separat pentru că eu am înţeles că nu am ce căuta acolo. Fiecare a luat-o pe drumul lui.

Eu nu am avut niciun interes niciodată, nici politic, nici să îmi dea vreunul bani" a spus Serghei Mizil despre relaţia de prietenie pe care a avut-o cu Nicu Ceaușescu, fiul fostului lider comunist.

Întrebat dacă la momentul încătușării sale Nicu Ceaușescu ar fi primit două palme de la Mihai Tatulici, Serghei Mizil a spus că nu a fost acolo, dar a aflat ulterior că nu ar fi adevărat.

”Nicu ar fi venit să se predea pentru că îi știa pe majoritatea de acolo pe Iliescu şi pe alții.

El pentru Tatulici era ca un Soare. Am fost într-un restaurant unde era şi Tatulici şi am vrut să mă iau de el. Valentin (Ceaușescu, fratele mai mare al lui Nicu – N.R.) mi-a spus să mă potolesc că nu este adevărat", a mai spus Serghei Mizil la Antena 3.

La scurt timp după Revoluție, Nicu Ceauşescu a fost judecat, fiind învinuit pentru moartea a 102 persoane. Inițial a fost condamnat la închisoare la 20 de ani de închisoare, dar ulterior cazul a fost rejudecat și sentința a scăzut până la 16 ani.

Se întâmpla în 1991, un an mai târziu, Nicu Ceaușescu a fost eliberat din motive medicale.

A fost diagnosticat cu hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene şi ciroză hepatică cronică. Nu a mai trăit mult după ce a ieșit din spatele gratiilor. Inevitabilul s-a produs la Viena, în septembrie 1996, în timp ce aștepta o intervenție chirurgicală.

Nicu Ceaușescu își presimțise sfârșitul și îi spunea asta deseori lui Serghei Mizil.

"Atunci m-a impresionat pe mine cel mai mult, că mi-a lăsat o poezie și nu știu cine mi-a luat-o, că am căutat-o mult.

El îmi spunea mereu că o să moară. Și asta nu o să uit toată viața mea – mi-a spus că atunci când va muri va fi ca un măr și când o să mușc din el să râd cum am râs tot timpul și să nu plâng… o chestie de genul ăsta. Era o poezie scrisă de el, personal.

Era foarte sensibil. Asculta romanțe, recita. Prima oară când am văzut că recită, eu nu îl mai văzusem să recite…

Uite că mi-au dat lacrimile. Nu ai cum… că am fost împreună o copilărie și a fost o copilărie frumoasă, superbă. Câți pot să aibă copilăria pe care am avut-o noi? Într-un fel, a furat-o nevinovat", a spus Serghei Mizil.