Serghei Mizil, despre Iliescu: «Eu îi spuneam unchiu'. Şi ne-a băgat unchiul după aia pe la pârnaie de nu am mai fost oameni»

25 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Serghei Mizil a povestit despre vremurile în care era unul din personajele rebele din gașca copiilor protipendadei, oferind noi perspective despre modul în care evenimentele din 1989 au adus la putere ”eșalonul doi” al nomenclaturii comuniste.

Serghei Mizil, despre Iliescu: «Eu îi spuneam unchiu'. Şi ne-a băgat unchiul după aia pe la pârnaie de nu am mai fost oameni»

”99% din ei i-au mințit. Cei din anturajul lor au început să dea în ei şi să inventeze.

Ion Iliescu a avut o legătură strânsă şi cu familia mea. Au fost prieteni buni, petreceau revelioane şi zile onomastice. Eu îi spuneam unchiu'.

Şi ne-a băgat unchiul după aia pe la pârnaie de nu am mai fost oameni. Pe mine mai puţin, dar pe restul i-a cam tăvălit.

Toată lumea știa că va veni Iliescu. Toţi care au venit apoi la putere au fost oameni din jurul lor. Într-un fel a venit eșalonul doi", a spus Serghei Mizil.

Serghei Mizil afirmă că familia Ceaușescu știa că Ion Iliescu urmează să preia puterea.

În acest sens, el a povestit un episod petrecut în ziua în care avea loc vernisajul unei expoziții de pictură, când, mergând pe stradă alături de socrul său, Gheorghe Marcu, fost general de Securitate, la Direcția de Informații Externe, l-au zărit pe Ion Iliescu.

Mizil spune că în momentul în care i-a propus socrului său să-l invite pe Iliescu la vernisaj, acesta a refuzat, spunând că dacă aude Ceaușescu că s-au întâlnit, ajunge la pușcărie.

”Iliescu căzuse în dizgrație că făcuse toată manevra cu Militaru să îl dea jos pe Ceaușescu”, spune Serghei Mizil. 

Serghei Mizil a vorbit și despre banii din conturile secrete ale fostei familii prezidențiale.

”Socrul meu a fost adjunctul lui Pacepa. Generalul Gheorghe Marcu, singurul care nu a fost condamnat şi nu a avut probleme după plecarea lui Pacepa. Pe el l-a pus șeful școlii de milițieni de la Oltenița.

După Revoluție, a doua zi s-a îmbrăcat că pleacă la Iliescu să predea banii din afară la Frontul Salvării.

Ceaușescu nu a avut niciun leu nici afară, nici înăuntru. Erau banii serviciilor de afară. Toţi banii au ajuns la următorii care au venit la putere", a spus Serghei Mizil în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.


CLICK - Follow us on Google News