3dots.ro

Site-urile care vând sau publică referate pentru elevi și studenți vor fi închise

Site-urile care vând sau publică referate pentru elevi și studenți vor fi închise

Portalurile și site-urile care vând sau pun la dispoziție lucrări științifice, de licență, masterat și doctorat ori proiecte sau referate urmează să fie închise de autorități, dar părinţii elevilor de gimnaziu sau liceu văd asta ca pe o limitare a surselor de documentare pentru elevi.

După intrarea în vigoare a Legii 427/2023, site-urile care conțin în scop de vânzare sau de punere la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări vor putea fi închise de autoritățile cu atribuții de reglementare în domeniile de internet la cererea lucrătorilor din poliție.

Reglementarea prevede că vânzarea, dar și cumpărarea unor astfel de lucrări științifice va fi pedepsită de autorități, iar amenzile nu sunt de ignorat, ele putând fi de la de la 100.000 la 200.000 de lei.

”În cazul faptei prevăzute la alin. (2) (oferta de vânzare – N.R.), care se săvârșește prin mijloace electronice, agenții constatatori ai Ministerului Afacerilor Interne pot dispune și sancțiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice a conținutului care face obiectul constatării unei contravenții“, se arată în lege.

Politiștii pot cere blocarea site-urilor de referate, indiferent de extensia domeniului web

În plus, polițiștii pot cere specialiștilor în domeniu blocarea site-ului respectiv, iar dacă acesta este găzduit de servere din străinătate, să interzică cetățenilor români, prin mijloace tehnice, accesul pe pagină.

Astfel, polițiștii pot „să solicite Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București să blocheze funcționalitatea unui domeniu «.ro» prin intermediul căruia conținutul care face obiectul constatării contravenției de la alin. (2) (oferta de vânzare – N.R.) este disponibil online“, dar și „să solicite furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul respectiv“.

De precizat că toate aceste măsuri se iau la solicitarea polițiștilor, dar cu aprobarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), instituția care supraveghează inclusiv traficul pe internet.

Noua reglementare prevede și amendarea furnizorilor de servicii de găzduire sau a furnizorilor de rețele de comunicații electronice care nu pun în aplicare măsurile dispuse de ANCOM, cu sume între 5.000 și 50.000 de lei. Constatarea și aplicarea acestor sancțiuni se face de către personalul ANCOM.

Legea e utilă, dar nu și suficientă pentru a opri plagiatul

Ștefan Vlaston, care este profesor de matematică și președinte al Asociației EDU CER, Educație și Cercetare, este de părere că legea este una bună, dar că nu este și suficientă pentru a stârpi fenomenul plagiatului.

”În principiu, se mai reduce numărul fraudelor cu lucrările de licență sau masterat, de exemplu. Cu toate astea, se vor găsi metode de ocolire a legii. Foarte bine, să spunem că închizi acele site-uri care vând astfel de lucrări din domeniile «.ro», dar demersul va fi mult mai dificil pentru cele din «.com», de exemplu, care cere implicarea masivă a autorităților.

În fine, să spunem că închidem aceste site-uri, dar ce facem cu anunțurile pe rețelele de socializare, pe grupurile de studenți? Acestea pot fi închise publicului și greu vezi ce se tranzacționează pe acolo. Apoi, există baze de date cu studenții facultăților, iar anunțurile pot veni prin poșta electronică.

Repet, este un pas înainte, dar nu este destul mai ales că acum avem și Inteligența Artificială care complică serios lucrurile. Cheia în această problemă rămâne comisia de corectură, cred eu. Problema este că multe astfel de comisii nu își prea fac treaba cu toate că acum nici nu este prea greu. Există softuri de verificare și, cu câteva întrebări-cheie puse studentului, comisia poate realiza dacă acesta nu știe ce susține că a scris în lucrare“, a precizat Ștefan Vlaston, pentru Adevărul.

În viziunea părinților, site-urile de referate reprezintă o biblioteca digitală

La rândul lui, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, susține că lucrurile trebuie privite din două persspective.

”Dacă vorbim de licențe, lucrări de masterat sau doctorat, categoric nu putem permite procurarea acestora de pe internet. Pe de altă parte, există și site-uri care oferă chiar pentru o plată uneori modică, să nu spun gratuit, referate utile pentru elevii de gimnaziu sau liceu. Aici vorbim de cu totul altă chestiune. Vorbim de o sursă de documentare. Este ca și când ai merge la bibliotecă.

Trăim într-o eră digitală, trebuie să profităm. Sigur, profesorii trebuie să evalueze aceste referate oral ca să vadă dacă elevii au înțeles ceva și nu au căutat pe internet și au dat un simplu «print». Trebuie să verifice dacă elevii au înțeles ceva de acolo. Repet, sunt o simplă sursă de documentare precum biblioteca“, a precizat Iulian Cristache.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs