NATO. Majoritatea francezilor și germanilor nu ar fi dispuși să apere România în cazul unui atac - sondaj

04 Dec 2019 | scris de Monica Pavelescu

Articolul 5 din Tratatul NATO prevede că ”părţile (ţările membre ale Alianţei-n.red.) convin ca la un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor”. Drept urmare, ţările membre NATO au obligaţia de a lua orice măsuri, ”inclusiv folosirea forţei militare”, împotriva entitaţii care a atacat una sau mai multe ţări membre ale Alianţei.

NATO. Majoritatea francezilor și germanilor nu ar fi dispuși să apere România în cazul unui atac - sondaj

În cazul în care România ar fi atacată de Rusia majoritatea germanilor şi a francezilor nu ar fi de acord ca ţările lor să intre într-un război pentru noi, arată un studiu internaţional realizat de institutul britanic de cercetare de piaţă şi analiză YouGov.

Concret, 39% dintre germani nu ar intra în luptă pentru români, 30% au spus că nu sunt decişi, în timp ce aproape 32% au replicat ar interveni militar pentru noi. În cadrul studiului au fost chestionaţi 2034 de cetăţeni germani.

Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de francezi numai că procentele diferă un pic. Mai exact, 33% din francezi spun că nu ar intra în luptă pentru noi, iar 35% sunt indecişi. Doar 32% din ei s-ar război cu agresorul nostru. La studiul francez au participat 1.000 de cetăţeni adulţi.

În schimb, atât majoritatea britanicilor cât şi a americanilor consideră că statele lor ar trebui să intre în război în cazul unei agresiuni împotriva României.

Concret, 40% dintre britanici ar intra în război pentru noi, în timp ce numai 24% nu ar face-o, iar 37% sunt indecişi. La acest segment britanic al studiului au participat 1.697 de cetăţeni.

40 la% dintre americani spun ar intra în război pentru noi, iar 42% din ei au declarat că se mai gândesc. În fine, numai 18% din yankei s-au declarat împotriva unui război declanşat pentru apărarea României.

Conform studiului YouGov şi alte ţări aliate ar interveni în cadrul unei agresiuni împotriva României. Astfel, din peste 1.000 de danezi, 40% de acord să intervină în favoarea noastră, în timp ce 21% sunt împotrivă, iar 35% se mai gândesc. 

Studiul YouGov mai are o serie de concluzii interesante mai ales în contextul încordatului summit NATO de la Londra care are loc în prezent, la 70 de ani de la naşterea celei mai puternice alianţe militare din istoria omenirii.

Astfel, în general, europenii sunt susţinători ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Şi asta chiar dacă procentele de încredere au scăzut faţă de sondajele precedente.  

Concret, 59% dintre britanici, 54% dintre germani, 70% dintre danezi şi 66% dintre norvegieni au încredere în NATO. Conform studiului, între europeni, francezii fac notă discordantă după ce s-a constatat că numai 39% mai sprijină alianţa. 
 


CLICK - Follow us on Google News