Spital ieșean, executat silit după ce un medic a ars în timpul unei intervenții penisul unui bebeluş

07 Mar 2020 | scris de Anita Raicu

Spitalul Clinic de Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi se află într-o procedură de executare silită de la începutul acestui an, în baza unei sentințe a Curții de Apel Iași, care a stabilit, definitiv, că unitatea sanitară și Bogdan Savu, medicul găsit vinovat de malpraxis, trebuie să achite familiei unui pacient daune morale de 200.000 de euro şi materiale de 16.000 de euro.

Spital ieșean, executat silit după ce un medic a ars în timpul unei intervenții penisul unui bebeluş

În luna noiembrie 2008, la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria“ din Iaşi, s-a prezentat o mamă, îngrijorată că bebelușul ei de 27 de săptămâni avea o inflamație în zona penisului.

Copilul a fost diagnosticat cu fimoză congenitală, medicii ieşeni recomandând familiei o intervenţie chirurgicală ce urma să fie realizată prin electrocauterizare. În timpul intervenţiei, al cărei scop era practic circumcizia băieţelului, electrocauterul a provocat arsuri de gradul I şi II în partea dorsală a penisului bebeluşului.

În baza expertizelor realizate în timpul anchetei, procurorii ieşeni au concluzionat că vina aparține medicului care a executat intervenția chirurgicală, care nu a adaptat corespunzători intensitatea curentului de coagulare/tăiere a electrocauterului marca Gimmi Alphatom 400, care, excesivă, a provocat arsuri la nivelul penisului, afectând  aspectul şi funcţionalitatea acestuia.

Potrivit fişei postului, medicul Savu răspundea de buna utilizare a apraturii medicale şi avea obligaţia, înainte de a începe procedura, să se asigure că aparatul folosit funcţionează la parametri normali În replică, în cadrul audierilor, doctorul a precizat nu se consideră vinovat şi că bebeluşul ar fi fost rănit din cauza unei presupuse defecţiuni a electrocauterului.

Medicul a mai susţinut că, în timpul intervenţiei, a iniţiat procedura utilizând aparatul la intensitatea sa minimă însă când a observat că acesta nu produce efectele aşteptate a setat treapta următoare, moment în care instrumentul a produs un curent de o intensitate excesivă, ceea ce a dus la provocarea arsurilor.

Conform unei adrese venite de la spitalul ieșean, trimisă anchetatorilor, aparatul folosit de medicul Savu nu era defect dar şi că acesta a fost folosit, ulterior, şi la alte intervenţii chirurgicale.

Pentru a trece de dificultăţile financiare, în urma executării silite, reprezentanţii spitalului au căzut de comun acord cu executorul să plătească prejudiciul în şase rate.

În paralel, unitatea sanitară a dat în judecată medicul pentru a-şi acoperi propria gaură financiară. 

”Este o sumă importantă, mai ales pentru perioada aceasta. Orice ban este important, trebuie să avem grijă de banul public şi de acea ne-am îndreptat împotriva doctorului, pentru a ne recupera prejudiciu”, e precizat managerul spitalului ieşean, Corneliu Mihai.

Avocaţii băieţelului care i-a fost victimă doctorului Savu au precizat că banii vor fi folosiţi pentru viitoare intervenţii chirurgicale. ”Ştim că a început executarea silita împotriva spitalului, durata pe care o avem în vedere este de 6 luni. Din pacate, clientul va mai suporta două intervenţii pentru recuperarea totală”, a precizat Siana Ştefancu, avocata victimei.


CLICK - Follow us on Google News