Ştefan Mandachi preconizează colapsul: «90% din magazine şi restaurante dau faliment în 30 de zile»

10 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

Omul de afaceri Ştefan Mandachi a adresat o scrisoare adresată ”domnilor Prim-miniştri Orban şi Câţu” în care se plânge de măsurile adoptate de Guvern pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus, care, în opinia sa, pot conduce la falimentul industriei în care activează.

Ştefan Mandachi preconizează colapsul: «90% din magazine şi restaurante dau faliment în 30 de zile»

“Nu mai am niciun chef de ironii: înţeleg total gravitatea generată de Coronavirus şi respect orice măsură, pentru că mi-e teamă, dar dacă lucrurile continuă aşa (panică şi haos), falimentul bate la geamul unei întregi industrii: conform CNN industria Horeca este cea mai afectată de către Coronavirus.

Nu discut de banii mei aici (eu încă am suficient să topesc ani de zile în Dubai) ci de o industrie întreagă, cu milioane de angajaţi: vânzările din restaurantele mele au scăzut dramatic, la fel cum au scăzut încasările la toate restaurantele concurente (ştiu asta). Şi cum Spartan bate cam toată competiţia, mă întreb în ce rahat sunt vecinii.

Toate cazările în hotelurile mele au scăzut cu 50%, deşi ofer cele mai bune servicii (chiar acum s-au retras două grupuri care s-au scuzat cu ”coronavirus”).

Turismul este grav afectat. Este vătămat de PANICĂ în primul rând. Mult mai mulţi antreprenori sunt într-o situaţie disperată, dar lor le-a mâncat pisica limba, se tem să nu-i pape lupul dacă fac vocaliză. O să le pară rău. Treaba lor.

95% din restaurantele mele sunt în mall. Eu nu am nicio tranzacţie, contract, factură, combinaţie cu statul. Toate tranzacţiile sunt cu firme private şi cu persoane fizice. Transparent şi fiscalizat 101%. Dar firmele fug şi persoanele fizice se ascund, panicate.

De ce nu faceţi o campanie agresivă pentru SPIRT, SĂPUN şi DEZINFECŢIE NAŢIONALĂ în loc să aruncaţi poporul în vârtejul panicii? De ce nu îndemnaţi cetăţenii să cumpere de la antreprenorii români?

Cum sunt eu de pildă, alături de alte sute de mii, care mai au puţin şi cad în nas. Afacerile mele sunt în locuri aglomerate. Nimeni nu face comerţ în pustietate (de aceea orice comerciant normal la cap caută VADUL). Dar dacă se închid mallurile, vor intra în faliment în maxim 30 zile 90% din restaurante şi magazine.

E foarte simplu: intrările de numerar se diluează, eu nu mai plătesc furnizorii mei, furnizorii mei nu-şi mai plătesc furnizorii lor, bani de salarii nema şi iată cum intervine colapsul. Imediat. Probabil cei mai puternici vor rezista. Sper să fiu şî eu printre ei, dar dacă pică piaţa, îşi mai revine când o face răchita micşunele”, a scris Mandachi pe Facebook.


CLICK - Follow us on Google News