Prof.dr.Adrian Streinu Cercel: «Se pare că acestui virus nu îi place frigul»

24 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, este de părere că frigul de afară ar putea limita răspândirea infecţiei cu COVID-19. 

Prof.dr.Adrian Streinu Cercel: «Se pare că acestui virus nu îi place frigul»

"Stratul de zăpadă ar putea încetini răspândirea noului coronavirus. Se pare că acestui virus nu îi place frigul", a spus Adrian Streinu Cercel, într-o intervenție la TVR.

”Răcirea vremii influențează în bine situația, din două aspecte. Primul este că dacă se depune un strat de zăpadă, acest strat de zăpadă va trebui lăsat pe jos, nu va trebui adunat. Este cel care poate să ne salveze în momentul de faţă şi să decontamineze o suprafaţa foarte mare şi să se evite răspândirea virusului în natură.

Un al doilea aspect este că acela se pare că acestui virus, deşi ar trebui să îi placă frigul, nu prea îi place frigul, ca atare e posibil să avem o încetinere a răspândirii lui, ceea ce ne va permite nouă, în sistemul de sănătate,  să mai facem un pas în plus în tratarea acestor pacienţi”, a precizat Streinu-Cercel.

Streinu-Cercel a revenit asupra recomandărilor autorităţilor ca oamenii să îşi limiteze contactul cu alte persoane şi să nu iasă din case decât pentru chestiuni urgente.

”Dacă vom sta în case, vom trece cu bine peste asta. Dacă nu, vom asista şi noi la ceea ce este acum în Italia.

Apa şi săpunul vor dicta dinamica acestei pandemii. Cât stă virusul, cât nu stă virusul pe diferite suprafeţe este mai puţin important. Important e ce facem cu mâna noastră pe care nu o spălăm la timp cu apă şi săpun.

Dacă ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun, dacă ne spălăm faţa cu apă şi săpun, atunci decontaminăm tot ce atingem şi virusul nu se poate aciua în trupul nostru”, a spus Streinu-Cercel, într-o intervenţie la TVR.


CLICK - Follow us on Google News