Adrian Streinu Cercel, proiect de izolare totală pentru categoria de vârstă 40-65 de ani

20 Apr 2020 | scris de Monica Pavelescu

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a propus un proiect în care cere ca, în perioada de după relaxarea măsurilor de distanțare socială, bătrânii să stea izolați în continuare 12 săptămâni.

Adrian Streinu Cercel, proiect de izolare totală pentru categoria de vârstă 40-65 de ani

Managerul Institutului Matei Balș este de părere că a apărut o nouă categorie de risc, și anume 40-65 de ani.

Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală a persoanelor din categoria de vârstă 40 - 65 de ani, ”în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planului doctorului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

- 40 bolnavi psihic infectati coronavirus Suceava

- 40 de bolnavi psihic, infectați cu coronavirus la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică în Suceava

- Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;

- Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;

- Persoanele cu vârstă sub 40 de ani:

- Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Potrivit documentului, ”susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 - 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede ”izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.

Primăriile şi Poliţia locală ar trebuie să identifice persoanele cu loc de muncă şi care nu pot lucra de acasă şi să le elibereze adeverinţă de muncă.

Proiectul spune că în perioada aceasta nu se mai circulă pe stradă necontrolat şi că se decontaminează mijloacele de transport.

La puţin timp după apariţia informaţiilor în mass media a proiectului, Grupul de Comunicare Strategică a venit cu un punct de vedere.

“În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricţiilor privesc iniţiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toţi factorii implicaţi în gestionarea situaţiei răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de toate riscurile şi de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetăţenilor”.

Conform platformei Republica.ro, proiectul a fost înaintat în luna februarie a acestui an, documentul având titulatura ”Vacanța mare. Măsuri de prevenire a răspândirii SARS-COV-2”.


CLICK - Follow us on Google News