Studentă exmatriculată de la Drept: «Am copiat pentru că nu voiam să ajung la taxă din cauza celor care copiau»

09 Mar 2021 | scris de Monica Nistor

O studentă aflată pe lista celor exmatriculați de la Facultatea de Drept din București pentru că au fraudat un examen a trimis o scrisoare către site-ul Clujust.ro în care încearcă să explice cum a ajuns în această situație.

Studentă exmatriculată de la Drept: «Am copiat pentru că nu voiam să ajung la taxă din cauza celor care copiau»

Fosta studentă recunoaște că a copiat, dar spune că a făcut-o că o ”măsura de prevenție pentru a nu fi nendreptățită”. Ea afirmă că a existat un precedent, vara trecută, când cei care au fost prinși copiind au primit doar avertisment.

”În legătură cu motivele pentru care am copiat, vreau să lămuresc faptul că, personal, nu am copiatul în sânge. Sunt conștientă că tot ce nu învăț acum, va trebui să învăț mai târziu. Pentru mine a fost o măsură de prevenție pentru a nu fi neîndreptățită”, afirmă studenta în scrisoare.

”Știam că se copiază online și nu voiam să ajung la taxă din cauza celor care copiau, nu ar fi fost corect. A fost o ambiție care m-a costat.

Este amuzant pentru că mulți dintre noi suntem exact tipologia de persoană pe care mulți dintre dumneavoastră o apărați și am ajuns în situația asta din cauza unor lipsuri ale sistemului de învățământ, care nu ne poate garanta o evaluare corectă și obiectivă.

Vă garantez că au fost exmatriculați copii foarte buni, care trebuie neapărat să continue în acest domeniu și care au șanse să schimbe țara asta în bine (nu mă refer la mine, eu am fost mediocră)”, mai spune tânăra, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Deși recunoaște frauda, studenta spune că ”există multe motive pentru care această decizie nu este una corectă: felul în care au fost obținute probele, persoanele care au constatat frauda, inclusiv un precedent de anul trecut, din sesiunea din vară, desfășurată tot online.

Regulamentul nici măcar nu este adaptat modului de evaluare în sistem online. În ceea ce privește precedentul, studenții care au trecut printr-o situație asemănătoare în vară au primit doar sancțiuni de formă (retragerea dreptului la cămin, trecerea la taxă pentru cei care erau la buget etc.), deși li s-a aplicat același regulament, în care singura sancțiune pentru fraudă este exmatricularea”.

”Ce se va schimba de acum înainte? Modalitatea de copiat, atât, nu am inventat noi copiatul. Cauza este problema, nu efectele, iar până când aceasta nu va fi tratată, efectele vor continua să existe.

Grilele nu evaluează cunoștințele, dar ce mai contează, nu? Important e să se facă evaluarea repede si superficial. Am vrut să îmi îngheț anul, tocmai pentru că mă gândeam că nu se face treabă în sistem online, dar am avut noroc de o grupă cu oameni de calitate și nu am putut să mă țin de plan.

Acum, suntem legați pentru totdeauna prin această întâmplare. Am greșit, dar nu merităm să fim tratați ca niște lepre ale societății. Cred cu tărie că suntem niște victime ale sistemului și sunt de acord ca o reformă în sistemul de învățământ să înceapă cu noi, dar nu mai sunt naivă să cred că asta s-ar putea întâmpla”, concluzionează studenta.


CLICK - Follow us on Google News