Mai buni decât cei de la MIT! Studenții români au câștigat argintul la Olimpiada Internațională de Informatică de la Moscova

Trei tineri studenți la Facultatea de Matematică și Informatică din București au câștigat medalia de argint la Olimpiada organizată la Moscova.

Echipa care a reprezentat România la Olimpiada de Informatică de la Moscova a fost formată din Lucian Bicsi, Theodor Moroianu și Livia Măgureanu.

La acest concurs internațional au participat 50.000 de studenți, adică aproximativ 16.000 de echipe din 111 țări.

Studenții antrenați de Adrian Budău au surclasat universități de top din întreaga lume, precum Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite ale Americii.

Studenții români au fost primii care au reuşit să rezolve două dintre problemele din concurs.

Rezultatul se traduce prin sute de ore de pregătire, dar și multă pasiune, la care s-a adăugat piedica pusă de pandemie, pentru că o perioadă nu s-au mai putut întâlni.

”Performanța e rezultatul a doi ani de muncă destul de intenși. Adică săptămânal, cel puțin, am discutat, am făcut simulări de concurs, am discutat probleme și faptul că performanța e și bine văzută, adică e cea mai bună performanță din universitatea noastră în 20 de ani, mă bucură foarte mult”, declară Teodor Moroianu.

”Eu sunt la a doua participare la finala concursului astuia. Parte din mine încă nu conștientizează în totalitate rezultatul pe care l-am obținut. E cu siguranță un rezultat spectaculos și pentru noi”, spune Lucian Bicsi.

”A trebuit să dăm simulări pe Zoom sau Google meet, în orice caz, de la distanță, ceea ce e o experiență foarte diferită de a le da în persoană, e un pic mai greu, nu mi se pare că se comunicăla fel de bine”, spune Livia Măgureanu.

Au trecut prin mai multe etape până în finala celei mai importante competiții de programare, care s-a desfășurat la Moscova.

”Nivelul de dificultate este cu siguranță altul. Anumite probleme, cele mai simple din concurs, ar putea fi rezolvate cu cunoștințele din facultate, dar nivelul la care se ridică dificultatea concursului, da, necesită pregătire în particular”, a declarat profesorul Adrian Budău, antrenorul echipei.