Studiu. Substanțe cancerigene cu concentrații ridicate în locuințele românilor pe timp de iarnă

22 Feb 2021 | scris de Ioana Tomozei

Un studiu efectuat de cercetătorii din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a evaluat calitatea aerului interior în timpul sezonului rece, în locuințele din cinci mari oraşe din România.

Studiu. Substanțe cancerigene cu concentrații ridicate în locuințele românilor pe timp de iarnă

Studiul a selectat 100 de clădiri rezidenţiale reabilitate termic din Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi şi Timişoara.

Concluziile acestui studiu au relevat faptul că în 95% dintre clădirile investigate, concentraţia de formaldehidă a depăşit valoarea de 50 ľg/m3, valoare prag reglementată în anumite ţări europene, iar în 10% dintre locuinţele investigate au fost înregistrate concentraţii ridicate de acetaldehidă.

De asemenea, în locuințele studiate concentraţia de radon a depăşit în 52 % din case pragul de 300 Bq/m3 - valoare stipulată de legislaţia românească şi cea europeană.

Aceste concentraţii ridicate au fost asociate în principal cu o aerisire precară a camerelor investigate, respectiv utilizarea unor produse precum lumânările parfumate sau a uleiurilor volatile.

"Prin urmare, deşi nu se poate trasa o relaţie de cauzalitate, este foarte probabil ca o concentraţie ridicată de CO2 să semnaleze atât o aerisire precară, alături de un factor de ocupanţă ridicat, cât şi o acumulare a concentraţiilor altor poluanţi prezenţi în acest spaţiu închis", a precizat Universtitatea Babeș-Bolyai într-un comunicat.

Substanțe cu efecte cancerigene
Studiile efectuate asupra lucrătorilor expuși la niveluri ridicate de formaldehidă au dezvăluit faptul că formaldehida poate provoca leucemie mieloidă și forme rare de cancer, inclusiv cancer al sinusurilor paranazale, cavității nazale și nazofaringene, scrie cancer.gov.

Pe de altă parte, radonul este prima cauză a cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor, conform estimărilor EPA.

Radonul este un gaz radioactiv omniprezent, principala sursă de provenienţă a acestuia fiind solul. Radonul pătrunde uşor prin fisurile din fundaţie şi pereţi, prin podele şi pe lângă tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior.


CLICK - Follow us on Google News