
Tânăr găsit în stare critică pe Ceahlău, după ce a fost abandonat de prieteni

Salvamontiştii care acţionează în masivul Ceahlău au fost solicitaţi în noaptea de 8/9 august, pentru acordarea primului ajutor şi transportul unei persoane din Iaşi, care era în stare de epuizare avansată şi început de hipotermie în zona Chica Fântânele.
Persoana aflată în dificultate cobora cu un grup de amici de la Vârful Toaca pe un traseu lung (Cabana Meteo – Fântânele – Durău), care are peste 7 kilometri, iar la un moment dat, în jurul orei 17.00, a fost surprins de o poaie rece.
”În lipsa unui echipament adecvat, problemele medicale existente şi frigul şi-au spus repede cuvântul. În jurul orei 19:00 au apărut primele semne de epuizare, iar odată cu lăsarea serii, frigul s-a accentuat şi în zona Chica Fântânele nu a mai putut sa meargă“, a comunicat Serviciul Salvamont Neamţ.
A fost momentul în care grupul de ieșeni din care făcea parte a luat, de comun acord, decizia să îl abandoneze pe traseu. Era ora 22.00.
”Grupul din care făcea parte a decis, împreună cu el, să rămână acolo singur în aşteptarea echipei Salvamont, care fusese alertată prin 112. O greşeală şi o atitudine greu de înţeles pentru mulţi“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Când salvatorii montani au ajuns la ieşean, el era deja în hipotermie şi aproape incoerent, fiind adus cu greu în parametri cât de cât normali prin administrarea de ceai cald şi aplicarea de dispozitive termice în zona toracică şi a axilelor.
”În starea în care a fost găsit şi la cât de repede a cedat termic, nu ar fi supravieţuit peste noapte. Murea până dimineaţă. Sperăm să fi înţeles mai mult din această experienţă, atât el, cât mai ales cei din grupul care au hotărât să-l abandoneze în noapte, fără lumină, apă, haine de protecţie şi fără suport psihic“, a concluzionat şeful Salvamont.
După ce starea de sănătate i-a fost stabilizată, ieşeanul a fost preluat din dreptul Cabanei Fântânele de o autospecială Salvamont şi coborât în staţiunea Durău.
Pentru cei care doresc să meargă pe munte, Raul Papalicef, şeful Salvamont are câteva
sfaturi:
”Important este să fie foarte bine echipaţi şi contra sumei 15 lei, oricine poate să-şi cumpere o lanternă frontală cu care se poate descurca să vadă marcajele şi după lăsarea întunericului.
Toţi cei care se rătăcesc noaptea pe munte au un punct comun, nu au lanterne normale, ci se bazează doar pe cea de la telefon cu care, în cel mai bun caz, poţi să-şi vezi vârful bocancilor.
Foarte importantă este o bună hidratare, apă multă, dar şi aportul de glucide din glucoză sau zahăr. Un alt sfat pentru cei care doresc să urce pe munte este să plece cât mai dimineaţă posibil“.