Vatra Dornei. Necropsia în tânărului decedat pe masa de operație arată a murit axfisiat, cu lichid la plămâni

Vatra Dornei. Necropsia în tânărului decedat pe masa de operație arată a murit axfisiat, cu lichid la plămâni

Primele rezultate ale necropsiei arată că tânărul  care a murit pe masa de operație în spitalul din Vatra Dornei a decedat în urma insuficienței cardio-respiratorii cauzate de un edem pulmonar acut masiv asfixic.

Medicii legiști au descoperit în urma efectuării necropsiei că Valeriu Stoilov avea edem pulmonar acut pe masa de operație, după administrarea anestezicului – adică avea lichid în plămâni și în final a murit din cauza lipsei de aer.

Edemul pulmonar acut poate fi una din complicațiile anesteziei generale, susțin specialiștii.

Nu este exclus ca tânărul să fi făcut șoc anafilactic de la o substanță folosită pentru anestezie, și de aici să fi apărut spasmul bronșic, insuficiența cardiacă și edemul pulmonar masiv.

De asemenea, nu se poate exclude o suferință cardiacă anterioară de care tânărul să nu fi știut – în ciuda faptului că apropiații spun că era perfect sănătos, iar analizele efectuate înainte de operație au confirmat că nu ar avea probleme de sănătate.

Ce se poate spune cu certitudine este că Valeriu Stoilov, care era la prima intervenție chirurgicală, nu a fost testat de medici dacă era sau nu alergic la una din cele cinci substanțe folosite la anestezia generală.

Mama tânărului dă vina de medicul anestezist în timp ce acesta spune că a acționat conform protocolului, dar că inima pacientului a cedat la un moment dat și nu mai pompa sânge.

Tot medicii legiști trebuie să stabilească dacă anestezia generală i-a fost fatală tânărului. În acest sens, au fost prelevate probe de laborator și se așteaptă rezultatele acestora pentru a se formula o concluzie.

Directorul medical al spitalului din Vatra Dornei, Cristian Rusu, a declarat, după aflarea primelor rezultate ale necropsiei, că edemul pulmonar acut putea apărea din multe cauze, că nu se poate pronunța dacă de vină a fost anestezia și că doar medicii legiști pot face lumină în acest caz.

Cristian Rusu a mai spus că, la nivelul spitalului, se face o anchetă pe linie administrativă în acest caz.

_______________

Valeriu Stoilov a suferit pe 8 martie a.c. un accident la o partidă de fotbal între prieteni și avea o fractură la cot pentru care se programase la operație în ziua de 15 martie.

El a intrat de două ori în stop-cardio respirator, chiar pe masa de operație, la 10 minute după administrarea anestezicului. La al doilea stop cardio-respirator, pacientul nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare.