3dots.ro

Polițistul britanic care a lucrat la cazul Ţăndărei: Mă tem pentru poporul român!

Polițistul britanic care a lucrat la cazul Ţăndărei: Mă tem pentru poporul român!
Din articol:

Într-un interviu acordat jurnaliştilor de la g4media.ro, Bernie Gravett, poliţistul britanic, care a lucrat la cazul Ţăndărei, a rămas şocat când a aflat că justiţia din România i-a achitat pe toţi cei 25 de inculpaţi pentru că ”fapta nu există”, explicând că din punctul său de vedere existau probe pentru ca aceştia să fie condamnaţi și punctând faptul că britanicii au trimis în închisoare 120 de membri ai bandei.

În vara lui 2004, inspectorul şef Bernie Gravett şi inspectorul Colin Carswell de la Poliţia din Westminster au descoperit că furturile comise de copiii din România din magazine, cafenele sau buzunare nu erau accidentale. Copiii făceau parte dintr-o reţea care îi adusese special în Marea Britanie pentru aşa ceva.

Fuseseră aduşi ilegal, ascunşi în maşini sau tiruri. Mai mult, copiii romi erau mutaţi dintr-un oraş în altul ca să cerşească şi să fure. Investigaţiile poliţiei metropolitane au arătat că reţeaua de hoţi şi cerşetori provenea din România şi era de etnie romă. Cei mai mulţi erau din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, de lângă Slobozia.

Cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv luni, 23 decembrie, de Curtea de Apel Târgu-Mureş.

”Sunt extrem de trist pentru victimele, familiile lor şi pentru poliţiştii care au lucrat timp de cinci ani la acest caz în România. Toate eforturile lor nu au condus la nimic. Nu pot spune dacă este vina sistemului, a instanţei sau a procurorilor. Tot ce pot spune este că, în opinia mea, erau probe.

Le-am furnizat procurorilor români dovezi privind exploatarea şi munca forţată la care au fost supuşi 181 de copii din Ţăndărei, aici în Marea Britanie. În plus, le-am dat dovezi privind spălarea de bani întrucât încasările obţinute în Marea Britanie erau trimise în România. În urma percheziţiilor din Ţăndărei, în aprilie 2010, au fost găsiţi bani, aur, bunuri furate, maşini scumpe, o bogăţie inexplicabilă şi mai multe arme de foc. Percheziţiile au fost filmate, cum poate Curtea să spună că nu există dovezi?”, s-a revoltat poliţistul britanic.

”Mă întreb cum se face că britanicii au anchetat şi condamnat 120 de membri ai acestei bande în timp ce românii nu au condamnat pe nimeni. Europol a calificat gruparea Ţăndărei drept cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa. Copiii au fost duşi în fiecare ţară din UE şi exploataţi pe străzile din nordul Norvegiei şi până la coasta Mediteranei. Cei 25 de suspecţi se ocupau cu traficul de copii în toată Europa. În ochii mei erau vârful grupării şi existau probe ca să fie condamnaţi. Dacă i-am fi adus în Marea Britanie şi i-am anchetat aici, ar fi mers la închisoare de multă vreme”, a punctat poliţistul.

”La auzul acestei veşti triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiţie penală din România a dat greş atât faţă de  copiii care au fost trataţi şi exploataţi, cât şi faţă de viitoarele victime. Gruparea din Ţăndărei devine şi mai puternică cu această decizie atroce a Curţii. Este o zi tristă pentru justiţia din România”, a concluzionat Bernie Gravett.

Începând din 2002, gruparea din Ţăndărei a traficat un număr mare de copii români, până la 10.000, conform lui Bernie Gravett, fost inspector şef al Poliţiei Metropolitane din Londra. Aceştia ajungeau la cerşit în ţări vestice, mutaţi dintr-un stat într-altul: Spania, Italia, Franţa, Norvegia – dar mai ales Marea Britanie.

Gruparea din Ţăndărei strângea aproximativ 160.000 de euro pe an pentru fiecare copil traficat. Copiii proveneau din comunităţi marginalizate, fără acces la servicii de bază de educaţie şi sănătate. Pentru a acoperi cheltuielile necesare plecării peste graniţă, familiile făceau un împrumut iniţial de 1.000 de euro, la care se adăuga dobânda. Astfel, oamenii ajungeau să fie subjugaţi de o mafie locală care le transfora copiii în sclavi şi îi ţinea sub control printr-un sistem de camătă.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs