Reacţia Tarom după o evacuare de la bordul unei curse București-Cairo

18 Iul 2019 | scris de Monica Pavelescu

Incidente într-o cursă Tarom, ce urma să decoleze joi din București spre Cairo, care au solicitat intervenția ofițerilor de securitate. 

Reacţia Tarom după o evacuare de la bordul unei curse București-Cairo

Totul ar fi pornit după ce o femeie de origine arabă, care nu vorbea engleză ar fi refuzat să se mute din dreptul ieşirii de urgenţă şi ar fi blocat zona cu bagaje.

La un moment dat, femeia ar fi scuipat un membru al echipajului, motiv pentru care comandantul a decis debarcarea femeii. Conflictul a escaladat după ce a intervenit şi partenerul femeii, care a fost luat pe sus de pe scaunul pe care refuza să îl elibereze. 

“În avion am înţeles că o doamnă care şedea lângă ieşirea de urgenţă şi care nu vorbea engleza nu înţelegea sau nu dorea să primească instrucţiunile cu privire la regulile de ieşire de urgenţă. Câteva minute mai târziu, securitatea a venit, i-a solicitat paşaportul şi i-a cerut părăsească aeronava, spunand că aceasta a fost decizia căpitanului.

Videoclipurile arată că situaţia era departe de a fi sigură pentru pasageri, iar operaţiunile din partea securităţII au dat rezultate opuse calmării situaţiei. În timp ce securitatea încerca să o scoată pe doamnă, soţul ei şi pe copilul lor din aeronavă, oamenii de securitate erau înconjuraţi de pasageri şi armele lor nu erau sub ochii oamenilor de securitate, din fericire nimeni dintre pasageri nu a profitat de faptul ca armele erau nesupravegheate. Securitatea nu a luat în considerare faptul că în avion erau mulţi copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi.
 
Bineînţeles că nu este politicos să scuipi o persoană, dar nimeni nu a încercat să înţeleagă care este starea doamnei: a fost bolnavă, obosita, ameninţată sau speriată. Soţul ei nu avea încredere în securitate, spunea că îi este frică să le dea paşapoartele. Folosirea autorităţii şi ego-ul nu au ajutat la calmarea situaţiei, ci au provocat nelinişte in avion, situatie inacceptabilă pe un aeroport internaţional al unei ţări UE.

Fiul meu mi-a cerut să nu mai zburam niciodată prin România. As putut înţelege cererea lui, dar m-a durut. România este a doua mea ţară  (sunt din Moldova) şi doresc ca aceste ţări să trateze propriii oameni cu respect şi demnitate“, relatează pe Facebook Viorica Hagagg, unul dintre pasagerii cursei respective.  

Referitor la incident, compania TAROM şi-a exprimat părerea de rău faţă de situaţia creată în cadrul zborului ROT 101 Otopeni-Cairo din data de 17 Iulie 2019, dar a reamintit este obligată să respecte reglementarile aviatice internaţionale privind siguranţa şi securitatea pasagerilor. 

”În situaţia de faţă menţionăm următoarele: Ieşirile de urgenţă servesc unor situaţii care cer evacuarea pasagerilor din aeronavă în cel mai scurt timp. Prin urmare, pasagerii care ocupă un loc în imediata apropiere a acesteia trebuie să fie dispuşi să ajute în caz de urgenţă şi să vorbească limba engleză (de asemenea, limba companiei respective este un plus), pentru a fi capabili să înţeleagă comenzile echipajului în caz de evacuare şi instructiunile de deschidere a acelor uşi; această regulă se aplică, de asemenea, în cazul situaţiei existente în cadrul acestui zbor.

Pasagerilor aflati în apropierea ieşirilor de urgenţă li se face un instructaj pe care acestia trebuie sa fie capabili să îl înţeleagă. În cazul de faţă, pasagera perturbatoare nu înţelegea si nu vorbea nici limba română, nici limba engleză. Totodata mentionăm ca locul pe care il ocupa nu ii fusese alocat şi a refuzat să se identifice.

Pentru siguranţa zborului şi a pasagerilor, echipajul de cabină a acţionat conform procedurilor in vigoare, rugând pasagera turbulentă să se mute pe locul alocat la îmbarcare.

Menţionăm ca pasagera nu a adoptat o atitudine adecvată, motiv pentru care, conform procedurilor în vigoare au fost chemaţi agenţii de securitate ai aeroportului. Reiteram faptul că pentru Compania TAROM, indiferent de context, priorităţile esenţiale rămân siguranta şi securitatea pasagerilor, a zborului şi a echipajului” au precizat reprezentanţii Tarom, într-un comunicat de presă.


CLICK - Follow us on Google News