Taxă de 1.200 de lei pentru un pacient decedat de COVID, pus în sac, în morga mobilă, lângă o grămadă de gunoi

26 Noi 2020 | scris de Anita Raicu

Familia unui pacient care a murit de COVID-19 reclamă că trupul acestuia a fost depozitat în condiții improprii, așezat într-un sac, cu tuburi de oxigen cu tot și înfășurat în cearșaful de pe patul de spital.

Taxă de 1.200 de lei pentru un pacient decedat de COVID, pus în sac, în morga mobilă, lângă o grămadă de gunoi

Bărbatul locuia în Deva, dar a fost transferat la spitalul din Lugoj, din cauza lipsei de locuri la ATI în orașul său de reședință.

Familia pacientului decedat a mers la Spitalul Municipal din Lugoj să ridice trupul neînsuflețit. Oamenii au fost conduși în curtea unității spitalicești la containerul frigorific care, potrivit familiei, era amplasat lângă un morman de gunoaie. 

”Am fost surprins să văd când mi l-a desfăcut să văd că efectiv parcă nici nu l-am mai cunoscut, l-au băgat acolo cu tuburile, cu tot ce o avut, l-au luat și l-au aruncat în sac ca pe un câine și cearceaful pe care l-a avut acolo”, spune cumnatul bărbatului decedat.

Trupul bărbatului a fost păstrat în remorca frigorifică 14 ore, iar familia a trebuit să plătească 1.200 de lei pentru acest serviciu.

”Un câine dacă era schingiut eu cred că societatea civilă sărea și autoritățile statului. Eu vreau să trag un semnal de alarmă autorităților, statului, societății civile să luăm atitudine ca aceste lucruri să nu se mai întâmple”, a declarat cumnata bărbatului decedat.

Autoritățile spun că s-a ajuns aici pentru că nu mai sunt locuri la morgă, ca urmare a numărului mare de pacienți decedați din cauza COVID-19.

”Ca alternativă provizorie s-a recurs la extinderea spațiului destinat persoanelor decedate cu un container care să asigure temperatura și condițiile corespunzătoare normelor sanitare în vigoare”, a declarat Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt la DSP Timiș.

Managerul spitalului din Lugoj a fost schimbat în urma acestui scandal, iar noua conducere a început o anchetă internă.

”Ce o să vă promit eu că încerc să fac, dacă tot respectăm protocolul de transfer al pacientului decedat până la container, de acolo ok, cine se va înscrie și va câștiga o licitație, ăla ne va oferi un container și de acolo este dreptul aparținătorului să hotărască dumnealui”, a declarat Ionuț Cocoș, noul manager al Spitalului Municipal Lugoj.

Noua conducere a spitalului ia în calcul încheierea amiabilă a protocolului pe care îl avea cu firma de pompe funebre.


CLICK - Follow us on Google News