Pericolul telefoanelor mobile lăsate la încărcat peste noapte. Un bucureștean a ajuns în stare gravă la spital

Pericolul telefoanelor mobile lăsate la încărcat peste noapte. Un bucureștean a ajuns în stare gravă la spital

Telefoanele mobile lăsate în priză la încărcat peste noapte pot reprezenta un adevărat pericol. Un bucureștean a ajuns în stare gravă la spital după ce telefonul mobil lăsat de fiica sa la încărcat, peste noapte, a luat foc.

Intervenția pompierilor a durat două ore, iar incendiul a fost stins înainte să se extindă și la alte locuințe.

”Cred că a bubuit telefonul, eu eram la baie, am simțit miros de fum, am deschis ușa și am văzut că ies flăcări din camera mea, am luat copilul și am fugit pe scări, iar tata a rămas să stingă și ulterior nu a reușit și l-au coborât jos cu scara”, a declarat fiica celui care a ajuns la spital.

Experții în prevenirea și stingrea incendiilor susțin că dispozitivele mobile, inclusiv telefoanele mobile, prezintă un pericol major dacă sunt lăsate nesupravegheate la încărcat, prezentând pericol de incendiu sau chiar de explozie.

Într-o postare făcută pe TikTok, Un pompier britanic a explicat motivele pentru care ar trebui să se renunțe la acest obicei.

”În primul rând, nu poți mirosi nimic când dormi, așa că dacă începe să ardă, focul nu te va trezi. Apoi, este nevoie de doar trei respirații pentru a rămâne inconștient. Mulți oameni au încărcătoare de telefoane ieftine sau defecte, dar chiar se știe că și cele autentice declanșează incendii”, spune britanicul.

Brigada de Pompieri din Londra a postat pe rețelele de socializare câteva sfaturi prin care îndeamnă oamenii să aibă grijă la încărcarea dispozitivelor mobile.

”Bateriile litiu-ion (numite uneori LIB) sunt bateriile ușoare și reîncărcabile care alimentează telefoanele, laptopurile și camerele video.

Se găsesc în multe dispozitive electrice, de la scutere la țigări electronice și sunt folosite în siguranță de milioane de oameni în fiecare zi.

Bateriile pot prezenta un risc de incendiu atunci când sunt supraîncărcate, scurtcircuitate, scufundate în apă sau dacă sunt deteriorate. Este foarte important să le încărcați în siguranță”, transmit pompierii britanici.

Conform unui studiu PC Mag, bateriile smartphone-urilor pot exploda dintr-o multitudine de motive, dar cea mai frecventă problemă este căldura excesivă.

Dacă un telefon pus la încărcat se încălzește excesiv poate distruge structura chimică a componentelor telefonului. În cazul bateriilor, se produce o reacție în lanț numită ”thermal runaway” care poate face ca bateria să genereze și mai multă căldură și, în cele din urmă, să ia foc sau să explodeze.

Studiul PC Mag mai susține că cel mai mare pericol de explozie sau incendiere îl prezintă telefoanele cu peste doi ani vechime pentru că în timp, utilizate intensiv, bateriile se degradează în mod natural, își pierd proprietățile inițiale și sunt mai sensibile la acumularea de căldură din timpul încărcării.

Experții PC Mag dau și câteva indicații pentru eviatea situațiilor în care un dispozitiv aflat la încărcat să ia foc sau să explodeze.

Pe lângă faptul că aparatul trebuie supravegheat când este la încărcat, atenție mare la eventualele zgomote suspecte pe care acesta le poate scoate. Un șuierat, de exemplu, este semnul că telefonul urmează să explodeze și trebuie deconectat imediat.

La fel trebuie procedat dacă acesta se încălzește excesiv și devine fierbinte la atingere sau dacă emană un miros de plastic încins.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories