Document diplomatic american: Teodor Meleşcanu s-a opus în decembrie 1989, la OSCE, păstrării unui moment de reculegere pentru Timişoara

18 Dec 2019 | scris de Anita Raicu

Potrivit unui document diplomatic american, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, s-ar fi opus în decembrie 1989 păstrării unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Timişoara, în cadrul sesiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE).

Document diplomatic american: Teodor Meleşcanu s-a opus în decembrie 1989, la OSCE, păstrării unui moment de reculegere pentru Timişoara

Informaţia apare într-un document făcut public de jurnalistul şi profesorul canadian Stanley Tromp - un raport notificat drept ”confidenţial” şi ”imediat”, trimis de Ambasada SUA la Viena către Departamentul de Stat al SUA.

”La criticile venite din toate părţile, Meleşcanu, din partea României, a afişat o atitudine lipsită de emoţie, dură. Întâi, a blocat consensul la propunerea Austriei, privind păstrarea unui moment de reculegere, în memoria victimelor de la Timişoara (ambasadorul Republicii Federale Germania a trecut peste asta incluzând momentul de reculegere în propria lui intervenţie de la tribună).

În mod clar, autorităţile române au decis să se ţină pe poziţii, Meleşcanu a negat informaţiile privind presupusele evenimente, catalogându-le drept relatări de presă neconfirmate”, se arată în raport.

La acea vreme Teodor Meleşcanu era secretar I la Departamentul Securitate Internaţională şi Dezarmare din MAE, după ce, anterior, fusese detaşat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale de la Geneva.

Teodor Meleşcanu a negat informaţiile prezentate în raport şi a spus că nu a fost vorba de niciun moment de reculegere la reuniunea OSCE.

”Este o aiureală. Ceea ce am spus, şi ar trebui să fie şi pe bandă, este că sunt într-adevăr informaţii de presă şi că dacă s-a întâmplat o represiune sângeroasă, aşa cum spun acele informaţii, cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere”, s-a apărat miercuri Teodor Meleşcanu, contactat de cotidianul Libertatea.

Preşedintele Senatului a negat apoi că a blocat momentul de reculegere, precizând că, de fapt, ”nu a fost un moment de reculegere”, în ciuda concluziilor din documentul american.


CLICK - Follow us on Google News