
Organizatorul conferinței de la Cluj, un român fugit în SUA, explică de ce ar trebui să credem că Pământul este plat

Prima conferinţă internaţională din România a Pământului Plat are loc în weekend (5-6 octombrie) la Cluj. Organizată de Rus (54 de ani), un român stabilit de 30 de ani în Statele Unite, conferinţa nu se bucură de succesul aşteptat.
Adrian Rus are 54 de ani şi este originar din Mediaş, a absolvit Facultatea de Construcţii din cadrul Politehnicii din Cluj, după care a fugit din ţară în 1989. Timp de un an, a trecut prin Ungaria, Austria şi Olanda, pentru ca în cele din urmă să primească azil politic în SUA. Tot în SUA a terminat Psihologie Juridică, la John Jay College of Criminal Justice din New York, iar ulterior a făcut un masterat în Educaţie.
În urmă cu patru ani, Adrian Rus a devenit un adept al teoriei Pământului plat şi a publicat o carte pe această temă – ”La plăcinte înainte”. El a organizat în acest weekend, la Cluj, prima conferință internațională din România despre teoria Pământului Plat.
Potrivit adepţilor teoriei Pământului Plat, Terra nu este o planetă sferică, ci este un tărâm plat, iar deasupra se află Soarele şi Luna. Ei susţin că au mai multe dovezi în acest sens, dar lumea academică refuză să le asculteAdrian Rus este convins de faptul că Pământul este plat şi spune că NASA şi alte organisme internaţionale ascund informațiile reale .
”Suntem oameni obişnuiţi, cei mai mulţi cu studii. Când nouă ni se reproşează că suntem proşti şi nu avem şcoală, din contră. Suntem aici avocaţi, psihologi, profesori, ingineri. În România estimăm că am fi peste 10.000, în lume suntem milioane sau poate chiar zeci de milioane”, spune Adrian Rus despre adepții teoriei, într-un interviu pentru cotidianul Adevărul.
”Până la urmă, dacă studiezi bine situaţia de azi, ştiinţa în sine a devenit de fapt pseudo-ştiinţă şi ca un fel de religie. Asta pentru că adepţii lor (a pământului rotund – N.R.) cred în argumente fără dovezi. Toate dovezile pe care ni se prezintă nouă, până la urmă, dacă le iei cu amănuntul, se bazează pe nişte presupuneri.
Şi putem să începem de la Big Bang. Acolo e prima presupunere! ”Din nimic a explodat şi s-a făcut totul”, da? Pe orice fizician îl întrebi ce a fost prima dată… înţeleg, ce a fost după îmi poţi explica. Dar şi după Big Bang este o discrepanţă acolo, pentru că zice: ”în primele zecimi, fracţiuni de secundă, a accelerat”, da?
Deci, o explozie are viteza maximă la început, în punctul zero, şi apoi tot încetineşte. Dar nu, la Big Bang a accelerat după explozie, da?… o perioadă scurtă. Şi după începe să… dar mă rog. Deci, toate care ne sunt prezentate ca fapt, dacă le iei la purecat, până la urmă dai de o presupunere. Pentru că toate, următoarele, se bazează pe cele precedente. Şi dacă dai de cele iniţiale, alea sunt bazate pe presupuneri.
Eu sunt pentru ştiinţă, eu vreau dovezi ştiinţifice. Dacă tu-mi spui că pământul e gol, sau că soarele e la 150 de milioane de kilometri, dovedeşte-o!”, mai spune Adrian Rus.
”Vorbim ştiinţific, eu nu pot dovedi ştiinţific că Pământul e plat peste tot, pentru că ar trebui să-l măsor de la un capăt la altul. Eu pot să dovedesc prin măsurători şi observaţI că e plat, de aici până acolo. Şi dacă mă duc acolo şi de acolo încolo e plat.
Uitaţi un exemplu: 70% din Pământ e acoperit de apă, da? Apa îşi caută nivelul, asta e o proprietate a apei. Dar nu, oceanele se curbează. De ce? Din cauza gravitaţiei. Altă teorie nedovedită, gravitaţia! Deci, dacă îi întrebi pe fizicieni, pe astronomi, ce e gravitaţia, îţi vor spune că nu ştiu. Dacă sunt corecţi! În plus, de la Newton încoace când gravitaţia era o forţă, de la Einstein încoace nu mai e o forţă, e curbura spaţio-timpului. Deci combini o calitate fizică cu un concept spaţiu-timp şi îţi zice că e curbat”, argumentează Adrian Rus.
”Orizonul e o linie aparentă. Suporterii Globului îţi dau formulă fixă cu care poţi să calculezi distanţa până la orizont, în funcţie de înălţime. Deci, de exemplu, dacă sunt la 2 metri, orizontul e la atâta… Dar ce te faci dacă tu-mi zici că orizontul e la 5 kilometri şi eu văd o barcă la 7 kilometri? Pentru că orizontul e ultima linie pe care o vezi. Şi pot să arăt exemple multiple de distanţe pe apă sau pe pământ mai departe de orizontul calculat, geometric.
De exemplu, oraşul Chicago se vede de pe malul celălalt al lacului de 50 şi ceva de mile – 60. Dacă tu calculezi cu formula curburii cât ar trebui să fie ascuns, tot oraşul, poate numai vârful unora dintre cele mai înalte clădiri ar trebui să fie vizibile. Dar oraşul se vede aproape tot! OK, nu se vede o porţiune de jos, da?
Şi atunci, în loc să mi se explice mie de ce se vede oraşul de la 60 de mile, mi se zice ”dar de ce lipseşte partea de jos?” Pentru că sunt alte efecte optice, intervine perspectiva şi atmosfera, iar ochiul uman are o limită de rezoluţie”, declară adeptul teoriei Pământului plat.
”Milioanele de poze şi de filme care înfăţişează Terra ca fiind un Glob sunt trucate sau pur şi simplu făcute pe calculator. Ei vor să întreţină această iluzie şi nu ne vor spune adevărul, trebuie să-l descoperim noi. Dacă ar fi după ei, omenirea ar rămâne în ignoranţă, există interese uriaşe în acest sens.
Un răspuns bun pentru motivele din spatele acestei conspiraţiiar fi banii. NASA este subvenţiontă în SUA şi primeşte zeci de milioane de dolari pe zi. Ori ei cum ar putea să recunoască faptul că nu merită aceşti bani, că nu au făcut nimic, că nu au părăsit Pământul şi că lucrurile stau cu totul altfel decât au spus-o până acum?”, mai declară Adrian Rus.